Predlog za ručak: Svinjetina sa pomorandžom

by | novembar 11, 2015
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 800 g svinjskog buta
– 4 čena belog luka
– 2 pomorandže
– 1 limun
– 1 klementina
– 1 čaša belog vina
– 3 klinčića
– 1/2 kašike soli
– malo aleve paprike
– biber
– ulje

Priprema:
Pomorandže, limun i klementinu dobro operite, a zatim očistite voće od kore i isecite na kriške. Par kašika ulja pomešajte sa sitno seckanim belim lukom, biberom, začinskom paprikom, klinčićem, solju i čašom vina. Dobijenom smesom natrljajte but sa svih strana. Tako pripremljeno meso stavite u pleh, a pored poređajte voće. Potom ga pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, ili dok ne dobije braonkastu boju. Pred kraj pečenja izvadite pleh iz rerne i meso isprskajte sa malo vode. Zatim ga poprskajte voćnim sokom. Na taj način će se stvoriti fina korica, a meso će imati čarobnu aromu. Vratite meso da se dopeče. Meso služite toplo ili hladno po želji.

Tagovi: