Pripremite danas za ručak: Lazanje sa korama od spanaća
Obožavate lazanje, često ih jedete, čak i naručujete u restoranima jer ne možete da odolite ovom italijanskom specijalitetu? Onda obavezno probajte ove malo drugačije, s korama od spanaća!
Sastojci:
– 300 g kora za lazanje od spanaća
– 500 g mešanog mlevenog mesa
– 100 g suvog vrata
– 1 glavica crnog luka
– 2 čena belog luka
– 3 dl soka od paradajza
– 40 g putera
– 2 kašike brašna
– 6 dl mleka
– 100 g mocarele
– 250 g kačkavalja
– mešavina začina
– origano, ulje
Priprema
1. Crni luk i suvi vrat iseći na kockice, beli luk ispasirati, a kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti crni i beli luk, a zatim dodati meso te i njega kratko propržiti da promeni boju. Potom sipati sok od paradajza i dinstati dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj kuvanja dodati suvi vrat.
3. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati seckanu mocarelu i začine po ukusu pa mešati da se sir otopi.
4. Odgovarajuću vatrostalnu posudu nauljiti i u nju poslagati red kora za lazanje od spanaća. Premazati ih sa malo fila od mesa, potom preliti sa malo bešamel sosa i posuti sa malo kačkavalja.
Postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši pripremljeni materijal. Poslednji red kora za lazanje preliti bešamel sosom i posuti kačkavaljem. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Dana Miličić je istaknuta novinarka redakcije Lepote&Zdravlja, specijalizovana za umetnost, kulturu i kulturna dešavanja. Njena strast i posvećenost istraživanju najznačajnijih trenutaka u svetu umetnosti omogućila su joj da kroz svoje članke čitateljima pruži dublji uvid u bogatstvo kulturne scene. Dana uspeva da spoji svet lepote i zdravlja sa umetnošću i kulturom, čineći njene tekstove ne samo informativnim već i inspirišućim, promovišući time vrednosti i lepotu kulturnog izražavanja i njegov uticaj na dobrobit pojedinca.