Savršen doručak ili užina: 10 namirnica koje imaju manje od 100 kalorija

by | 16 avgusta, 2022
namirnice koje imaju manje od 100 kalorija

Na dijeti ste? Ovo su namirnice sa manje od 100 kalorija, a koje i dalje zadovoljavaju vaše nutritivne potrebe i obezbeđuju vam energiju. Prijatno!

Kada ste na dijeti, važno je da birate niskokalorične namirnice. Drugačije, jednostavno nećete ostvariti kalorijski deficit, niti ćete početi da mršavite. Ipak, podjednako je važno da obezbedite svom telu sve neophodne hranljive sastojke. Ove narminice obezbeđuju vam oboje: dovoljno nutritijenata u samo 100 kalorija.

 

Namirnice sa manje od 100 kalorija

 

Jabuka

Savršena užina tokom celog dana. Jabuke su bogate gvožđem, kao i vitaminima C, B i K. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 70 kcal.

 

Kuvana jaja

Tvrdo kuvano jaje je odlična opcija za proteinsku užinu. Kuvana jaja naša tela dobro apsorbuju i  brzo nam zadovoljavaju glad. Jedno jaje sadrži samo 80 kalorija.

kuvana jaja

 

Badem

Orašasti plodovi su sami po sebi odlična opcija za zdravu užinu. Bogati su vitaminima i aminokiselinama. Bademi, zauzvrat, takođe snižavaju nivo holesterola i usporavaju proces starenja. Šaka, odnosno 12-13 badema sadrže 90 kcal.

 

Krastavac

Kada je svež, krastavac je rekorder među niskokaloričnim namirnicama. Jedan krastavac sadrži približno 15-17 kcal. Pritom, on donosi bezbroj koristi, a jedna od njih jeste da poboljšava svarljivost proteina životinjskog porekla.

 

Nar

Tačno 150 mililitara sveže ceđenog soka od nara sadrži 90 kalorija. Nar je skladište najkorisnijih sastojaka, sadrži kalijum, magnezijum, gvožđe. Štaviše, lekari tvrde da je nar koristan za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

nar manje od 100 kalorija

 

Grčki jogurt

Prirodni grčki jogurt bez dodatka šećera sadrži približno 100 kalorija. Jogurt sadrži veliku količinu probiotika koji obnavljaju crevnu mikrofloru i povećavaju zaštitne funkcije tela. Ipak, podsećamo i ističemo: samo ako je bez dodatnih šećera. Zato: čitajte etikete.

 

Kivi

Još jedna ukusna i zdrava užina je kivi. Ovo egzotično voće je bogato vitaminima C, A, B, dijetalnim vlaknima i organskim kiselinama. Dva kivija prosečne veličine imaju oko 95 kalorija.

 

Maline

Za one koji zaista žele da grickaju nešto slatko, na raspolaganju je bobičasto voće. Suvo voće u ne treba jesti, jer sadrži malo vode i puno šećera. Sveže ili odmrznute bobice, sa druge strane, jesu odlična užina! Na 100 g malina, na primer, ima samo 50 kalorija.

maline

Kolačići od ovsene kaše

Ponekad možete da se prepustite i pojedete jedan kolačić od ovsene kaše uz šoljicu čaja ili kafe. Jedan od ovih kolačića sadrži 65 kalorija. Ako vam jednostavan kolačić od ovsene kaše brzo dosadi, onda možete probati nešto novo. Na Internetu postoji ogroman broj opcija za pravljenje ovih kolačića. Zbog toga možete eksperimentisati i kuvati ovsene kolačiće od heljde, ovsene kolačiće sa suvim grožđem ili sa bananom i urmama.

 

Šargarepa

Ova opcija za užinu je veoma brza i zgodna, jer su šargarepe lako dostupne i slatkastog ukusa.  Mini šargarepe su još kaloričnije: samo 41 kalorija po porciji od 10 malih šargarepa.

 

 

 

Da li je ovsena kaša zdrava: Mitovi i činjenice o najpopularnijem doručku

inspirationGP, Annausova, KateSmimova, NataliaZuharova/gettyimagesplus