3 sjajna saveta nutricioniste za one koji ne vole da kuvaju!

Kako da se hranimo zdravije ako nam kuvanje baš i nije omiljena aktivnost? Ovo pitanje postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković.

by | maj 12, 2021

Svi znamo da je ključ za zdravu ishranu što manje visoko procesuiranih namirnica i obroka iz restorana brze hrane. I znamo da je važno da naučimo da pripremamo jela kod kuće. Ali, šta da radimo ako to jednostavno ne volimo ili nemamo vremena? Srećom, nutricionistkinja Marija Đurković ima rešenje.

Jedan od najboljih načina da popravite svoju ishranu jeste da počnete da kuvate, umesto da živite na hrani iz frižidera ili restorana brze hrane. Znam, ovo ništa ne znači onima koji prosto ne vole da kuvaju ili nemaju vremena pored drugih obaveza.

Delim sa vama tri saveta-trika, kojima se i sama često poslužim. (Pročitajte i… Kako sprečiti večernje napade gladi?)

Saveti za one koji ne vole da kuvaju

1. Kuvaj vikendom za celu nedelju 
Skuvajte subotom ili nedeljom dva-tri jela koja ćete držati u frižideru i podgrevati po potrebi. Imajte u vidu da isto jelo možete jesti i dva dana, ako skuvate veću količinu.

2. Kupujte smrznuto povrće
Ako vam se baš ne da da vikend provedete u kuhinji pripremajući jela za čitavu nedelju, i dalje tokom radnih dana možete pojesti nešto zdravo za šta je potrebna minimalna termička obrada, a to je smrznuto povrće: carska mešavina, meksički mix, minestrone mešavina…

3. Uvek imajte testeninu u zalihama
Integralna pasta sa malo povrća ili nekoliko kapi maslinovog ulja ili konzervom tunjevine super je brz i zdrav obrok za koji će vam trebati najviše 15-20 minuta, a ipak ćete dobiti tanjir toplog kuvanog jela.

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

lepotaizdravlje.rs