7 tajni zdravih grickalica koje će vam pomoći da smršate

by | april 20, 2024
7 tajni zdravih grickalica koje će vam pomoći da smršate; ženske ruke drže posudu sa jagodama, borovnicama i orašastim polodovima a u pozadini se vidi radni sto i tastatura kompjutera

Otkrivamo tajne zdravih grickalica koje će vam pomoći da se brzo i lako vratite idealnu težinu. I da sačuvate zdravlje. 

Ako malo pažljivije analiziramo svoju ishranu, najčešće nisu glavni obroci ti koje možemo okriviti za višak kilograma. Grickalice su te koje prave problem. A ko bi im odoleo… Kada smo na poslu ili negde žurimo, pospani smo, padne nam koncentracija – gotovo automtski posežemo za grickalicama. To nas malo zavara, na momenat podigne energiju, ali bez dugotrajnog efekta. Pa onda posežemo za „novom dozom“. Međutim, rešavanje ovog problema je veoma lako.

Koje su to tajne zdravih grickalica

Neki ljudi smatraju da grickalice uopšte nisu neophodne. Ali u stvarnosti, one nam pomažu da održimo osećaj sitosti i energije između obroka. Uravnotežena ishrana treba da sadrži pet obroka: tri glavna obroka i dve užine. Grickanje pomaže u kontroli gladi, održavanju nivoa glukoze u krvi i unosi raznovrsnost u vašu ishranu. Međutim, nisu sve grickalice zdrave. Zato se pridržavajte sledećih pravila:

Članak se nastavlja posle reklama

1. Pazite na veličinu porcije

Osnovna svrha užine je da pruži osećaj sitosti kako bi se izbeglo prejedanje tokom glavnih obroka. Dakle, energetska vrednost užine treba da bude samo 100-200 kcal. Na primer, prosečna banana sadrži 132 kcal, jabuka – 47 kcal, 30 grama badema – 173 kcal, a proteinska pločica bez šećera – 200 kcal.

2. Planirajte svoju užinu unapred

Bilo da ste na dijeti, samo održavate formu ili pratite svoje zdravlje, važno je da znate svoj individualni kalorijski unos i da ga se pridržavate. Teško je to učiniti kada ne planirate svoje grickalice unapred. Onda posegnete za svime što vidite – a to često nije nešto zdravo.

3. Uvek imajte zdravu užinu sa sobom

Kada se pojavi glad, više ne težimo da biramo zdravu hranu, već pokušavamo da dobijemo dovoljno onoga što vidimo. Zato morate da se potrudite da kod kuće ili na vašem radnom stolu ne postoje uobičajene čokoladice i slatkiši, već pločice bez šećera, orasi, voće…

Članak se nastavlja posle reklama

4. Birajte užinu bez šećera ili belog brašna

Peciva, lepinje, kolači, slatkiši, čips su visokokalorične namirnice koje samo na kratko mogu utažiti glad. Ali zato gomilaju kilograme…

5. Dok jedete ne gledajte TV i ne skrolujte na telefonu!

Tokom svakog obroka – a grickalice nisu izuzetak – trebalo bi da se bavite samo tim. Ako, dok jedete, slušate vesti, skrolujete po društvenim mrežama ili gledate seriju, poješćete duplo više hrane nego što je to potrebno.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Neka užina bude raznovrsna

Kada se pridržavamo principa raznovrsne ishrane, naše telo dobija sve neophodne hranljive materije. Osim toga, monotona dijeta brzo dosadi i vrlo brzo se vraćamo omiljenim čokoladicama ili brzoj hrani. Ali izbor zdravih opcija zapravo je veliki – proteinske pločice i kolačići bez šećera, orasi, povrće, voće, salate, sendviči sa hlebom od celog zrna, crna čokolada bez šećera.

7. Pratite kvalitet i sastav

Na policama prodavnica često se nalaze proizvodi sa skrivenim šećerom koji su štetni za telo. Skriveni šećer može imati različite nazive: koncentrovani voćni sok, dekstroza, maltoza, melasa, invertni šećer, fruktoza i mnogi drugi. A tu su i pojačivači ukusa. Ako ovakve proizvode konzumirate svaki dan, nije čudo što imate višak kilograma.

Članak se nastavlja posle reklama
InspirationGP/gettyimages.co.uk