Šargarepa nije dobra samo za vid – pomoći će vam i da smršate

by | mart 1, 2024
Šargarepa nije dobra samo za vid – pomoći će vam i da smršate; lepa, nasmejana žena jede šargarepu

Šargarepa može mnogo toga da učini za naše zdravlje. Osim što poboljšava vid, jača imunitet, reguliše nivo šećera u krvi i podstiče mršavljenje.

Svi smo čuli da je šargarepa dobra za vid, ali se tu priča ne završava. Ovo korenasto povrće prtava je riznica zdravlja i treba ga jesti svaki dan – i to sveže.

Koliko je moćna šargarepa

Može vam pomoći da smršate

Šargarepa obiluje vlaknima – i vodom (88% vode). A to je kombinacija koja brzo izaziva osećaj sitosti. U poređenju sa drugim povrćem, šargarepa je takođe povezana sa nižim indeksom telesne mase i nižim stopama gojaznosti, prema studiji objavljenoj u Nutrients u 2021. Štaviše, šargarepa ima malo kalorija. Jedna šolja seckane šargarepe sadrži samo 52 kalorije.

Pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Kalijum u šargarepi igra ključnu ulogu u regulisanju krvnog pritiska. Ovaj mineral uravnotežuje nivoe natrijuma i pomaže u uklanjanju viška natrijuma i tečnosti iz tela, što smanjuje pritisak. Ovo takođe čini šargarepu dobrim izborom ako želite da se oslobodite otoka nakon konzumiranja previše slane hrane. Istraživanje iz meta-analize iz 2020. objavljene u Journal of the American Heart Association otkrilo je da šargarepa  ima neke od najvećih prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Fenolna jedinjenja u šargarepi imaju potencijal da preveniraju kardiovaskularne bolesti. Ova jedinjenja imaju antioksidativna svojstva, koja takođe pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera i holesterola u krvi.

Jača imunitet

Šargarepa obiluje vitamnima A i C. Vitamin C u šargarepi pomaže da imunološki sistem valjano obavlja svoju ulogu. Isto to radi i vitamin A koji koji igra važnu ulogu u formiranju i zaštiti sluzokože. Sluzokože deluju kao barijera koja sprečava patogene mikroorganizme da se šire po telu.

Šargarepa je odličan saveznik u lečenju bolesti respiratornog, digestivnog i urogenitalnog trakta. Ako vas muči astma, upala pluća ili mokraćnih kanala, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, svaki dan popijte čašu soka od šargarepe. Ili narendajte jednu šargarepi i jednu jabuku, pomešajte i pojedite za užinu.

nensuria/gettyimages.com