Kako sniziti povišen holesterol: 9 zlatnih pravila

by | 16 oktobra, 2023
Kako sniziti povišen holesterol: 9 zlatnih pravila; isečen koren đumbira

Visok holesterol je opasan, izaziva probleme sa srcem i krvnim sudovima. Zato ga treba držati pod kontrolom. Kako sniziti povišen holesterol?

U stvari, holesterol uopšte nije neprijatelj. Ova voštana supstanca se nalazi u svakoj ćeliji tela i obavlja mnoge važne funkcije. To je glavna sirovina za proizvodnju žučne kiseline, uz pomoć kojih se masti dobijene hranom razgrađuju u crevima. Učestvuje u proizvodnji hormona, uključujući testosteron i estrogen. Igra važnu ulogu u sintezi vitamina D. Jača ćelijske zidove, uključujući neurone u mozgu.

Medifem

Kako sniziti povišen holesterol: Šta je “loš” holesterol

“Loš” je uslovna oznaka. I “dobar”“ i “loš” holesterol su ista supstanca. Samo sa nijansom. Holesterol ne može postojati u svom čistom obliku u krvi. Kreće se kroz krvne sudove isključivo u kombinaciji sa svim vrstama masti, proteina i drugih pomoćnih materija. Takvi kompleksi se nazivaju lipoproteini. Oni (tačnije, njihov sastav) određuju odnos prema holesterolu.

“Loš” holesterol je onaj koji je deo lipoproteina niske gustine (LDL). LDL se taloži na zidovima krvnih sudova, formirajući plakove holesterola. Oni ometaju cirkulaciju krvi i mogu izazvati sve vrste kardiovaskularnih problema: srčani udar, moždani udar i tako dalje. “Dobar” holesterol je onaj koji je deo lipoproteina visoke gustine (HDL). U ovom obliku se holesterol šalje u tkiva i organe, što znači da se ne taloži na zidovima krvnih sudova i samo donosi korist telu. U suštini, borba protiv holesterola je sledeća: potrebno je povećati nivo “dobrog” holesterola u krvi i istovremeno smanjiti nivo “lošeg” holesterola.

9 načina da snizite nivo lošeg holesterola

Holesterol se može držati podkontrolom i bez lekova. A ovo su zlatna pravila:

1. Jedite manje trans masti

Zabranjeni su čips, hamburgeri, druga brza hrana, kao i pekarski proizvodi koji se kupuju u prodavnici, uključujući torte i kolače. Ove namirnice sadrže trans masti, koje povećavaju “loš” holesterol i smanjuju “dobar” holesterol.

2. Izgubite višak kilograma

Nema potrebe težiti parametrima supermodela. Gubitak od 4,5 kg je dovoljan da nivo LDL holesterola padne za 8%. I, naravno, nastavite da gubite težinu dok vaši testovi ne pokažu normalne vrednosti.

3. Krećite se više

Dovoljno je posvetiti samo 2,5 sata nedeljno treningu (na primer, hodati po pola sata svakog dana) da biste povećali “doba”“ holesterol i smanjili „loš“.

4. Dajte prednost povrću, voću i žitaricama

Posebno onim vrstama koje sadrže mnogo vlakana. To su ovsene pahuljice, jabuke, suve šljive, pasulj… Između ostalog, vlakna će vam omogućiti da se duže osećate siti, što znači da možete da izgubite višak kilograma.

5. Jedite orašaste plodove

Bilo koje: orahe, lešnike, indijske orahe… Sve vrste orašastih plodova sadrže supstance koje pomažu u smanjenju “lošeg” holesterola. Samo nemojte preterivati jer su orašasti plodovi izuzetno kalorični.

6. Naučite da se opustite

Što je veći stres, to je veći nivo “lošeg” holesterola. Svakodnenvo radite stvari koje vas opuštaju: čitajte, slušajte muziku, šetajte, vozite bicikl, radite jogu i vežbe istezanja, meditirajte…

7. Dodajte začine

Dovoljno je pojesti pola čena belog luka svakog dana da biste brzo smanjili “loš” holesterol za 9%. Takođe, ne zaboravite da začinite jela: crnim biberom, kurkumom, đumbirom, korijanderom i cimetom.

8. Ostavite cigarete

Prestanak pušenja povećava nivo “dobrog” holesterola za 5%.

9. Češće se smejte

U slučaju povišenog holesterola, smeh je lek. Kao i prestanak pušenja, povećava nivo “dobrog” holesterola dok smanjuje količinu “lošeg” holesterola.

Medifem

4nadia/gettyimages.co.uk