Ova namirnica je odlična za kontrolu telesne težine, pokazuju nova istraživanja

by | 23 decembra, 2021
Užina za smanjenje telesne težine

Užina za smanjenje telesne težine koja nas čini sitima, a ujedno je i jako zdrava je…

Kako je pokazala nova studija, odličan međuobrok koji će smiriti glad jesu – suve šljive! Grickanje je prikladan način da se osećate sitim tokom dana, kao i da sprečite prejedanje, ako imate problema s tim. Studija objavljena u časopisu Nutrition Bulletin pokazala je da suve šljive zapravo mogu pomoći u obuzdavanju naše želje za hranom.

Užina za smanjenje telesne težine

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu pratili su kako su učesnici njihove studije reagovali na unos namirnica koje imaju sličan broj kalorija – suvih šljiva, suvog grožđa ili slatkiša u želatinastoj formi. Otkriveno je da su se da oni koji su jeli suve šljive osećali zadovoljnijim i jeli su manje za vreme glavnog obroka.

Istraživači su zatim podelili učesnike u dve grupe, a obe su bile uključene u programe koji su im pomogli da izgube težinu. Jedina razlika bila je u tome što je jedna grupa u vreme užine grickala različitu zdravu hranu, dok je drugoj izričito rečeno da jede suve šljive. Oni u drugoj grupi smršali su više od ostalih.

Ove studije pokazuju da suvo voće, a pogotovo  šljive, mogu da stvore osećaj sitosti i da budu uključene u ishranu tokom kontrole telesne težine, rekao je profesor Džejsons CG Halford sa Univerziteta Lids i predsednik Evropskog udruženja za proučavanje gojaznosti (EASO).

Andrea N. Đankoli, MPH, RD savetnik za ishranu, dodao je: Ova studija otkriva da suve šljive bogate hranjivim supstancama mogu pružiti prednost u odnosu na druge izbore grickalica zbog svojih povoljnih učinaka na sitost i kontrolu apetita.

Ali, slažu li se s time drugi stručnjaci? Lisa R. Jang, doktorica nauka i savetnica za ishranu, objašnjava: Šljive sadrže vlakna koja pomažu da se osećamo sito, što je dobro za mršavljenje. Međutim, ona je takođe primetila da je “lako pojesti previše” suvih šljiva “i da se kalorije mogu nakupiti”.

Zato je “kontrola porcija ključna”. Kao i uvek. I nemojte zaboravite da je ipak reč o šećeru!

Izvor: ljepotaidravlje.hr

lepotaizdravlje.rs nensuria/iStock/Getty Images Plus via Getty Images