Vi PITATE, naš NUTRICIONISTA odgovara

by | 29 jula, 2009

 

lepota i zdravlje nutricionista

Nesanica – LEK U NAMIRNICAMA BOGATIM KALIJUMOM

 

Već nekoliko meseci patim od nesanice. Postoje li neke namirnice koje bi mi pomogle da lakše utonem u san?  A. K. Odžaci

 

Lakše ćete zaspati ako u organizam unosite namirnice bogate kalijumom (banane, citrusno voće, sve zeleno lisnato povrće, semenke suncokreta), B kompleksom (kvasac, pasulj, suvo grožđe, dinje), biotinom (koštunjavi plodovi, goveđa džigerica, neglazirani pirinač), kalcijumom (mleko i mlečni proizvodi, meso, riba, jaja, voće i povrće). U svakom slučaju, preporučujem da uveče popijete B kompleks, kalcijum i magnezijum u tabletama, kao pomoć.

 

Bele fleke na noktima – KONZUMIRAJTE VIŠE POVRĆA

 

 

Na noktima mi se s vremena na vreme pojavljuju bele fleke? Da li je to znak da organizmu nedostaju neki minerali i vitamini? Koje namirnice treba da konzumiram kako bih rešila ovaj problem?  D. S. Irig


Pojava belih fleka na noktima najčešće je simptom nedostatka cinka u ishrani, a ponekad i pomanjkanja proteina. Pokušajte promenama u ishrani ili suplemetima poboljšati status cinka u organizmu. Preporučujem vam da jedete više povrća, integralne žitarice, pšenične mekinje, semenke bundeve i suncokreta. Cinka ima i u ostrigama, susamu, siru, prekrupi i jajima. Za zdravlje noktiju, važan je adekvatan unos vitamina B i biotina (vitamin H), pa vam savetujem da obogatite ishranu namirnicama sa visokim sadržajem ovih vitamina (meso, riba, jaja, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i tamnozeleno povrće). Preporučujem vam da tri puta dnevno uzmete po 50 mg cinka i jednom dnevno vitamine B i C.

 

Veštački zaslađivači – PRETERANO NIJE ZDRAVO

Želim da smršam, pa sam šećer u ishrani zamenila veštačkim zaslađivačima. Može li ovakva promena štetno uticati na moje zdravlje?   M. D. Bačka Palanka


Veštački zaslađivač treba uzimati u dnevnim dozama od 12 do 20 tableta, u zavisnosti od proizvođača (tablete različitih proizvođača imaju različitu težinu i jačinu). Preterane količine svakako nisu zdrave. Beli šećer se smatra nezdravim. Organizmu su šećeri potrebni i zato je dobro da jedete voće, ali sigurno ne preterano. Dovoljno vam je oko 300 gr dnevno.

 

lepota i zdravlje nutricionista


Plodnost – JEDITE NAMIRNICE BOGATE CINKOM

Zanima me da li je moguće ishranom poboljšati broj i pokretljivost spermatozoida? Koje namirnice mi preporučujete?  J. V. Loznica


Cink je od suštinske važnosti za plodnost muškarca, jer pomanjkanje ovog minerala u ishrani dovodi do smanjenog broja spermatozoida, što je glavni uzrok neplodnosti muškarca. Jedite pšenične klice, semenke bundeve, orahe, posnu govedinu i svinjetinu, jagnjetinu, obrano mleko, senf. Ove namirnice stimulišu stvaranje testosterona.
Pokazalo se da je kod spermatozoida, u slučaju nedostatka vitamina C, povećan nivo oštećenja DNK, zato preporučujemo da uzimate namirnice bogate vitaminom C – limun, kivi, pomorandže, paprike, kupus, lisnato zeleno povrće.
I konačno, ako ste pušač, prekinite sa tom navikom, bar do začeća deteta. Pušenje ubija C vitamin u organizmu. Konzumiranje alkohola takođe treba da izbegavate. Zdrav život i zdrava ishrana, garantuju zdravo potomstvo.

 

 

Tagovi: