Zdravi delovi voća i povrća koje bacamo

by | novembar 4, 2012

Svi prečesto bacamo kore, semenke, stabljike ili listove različitih plodova koji su uglavnom puni hranljivih materija. U kori voća i povrća često se nalazi pregršt hranljivih materija. Nije nam čudno da jedemo jabuku s korom, a pogledajte koje su to još namirnice koje morate jesti cele da biste izvukli ono najbolje i najzdravije iz njih.

1. Blitva. Uvek jedete lišće, ali stabljiku bacate? One su pune aminokiselina koje pomažu da ojačate svoj imun sistem. Ako ne volite da ih žvaćete, izmiksujte ih u blenderu.

2. Brokoli. Ne jedete ni stabljiku, ni lišće? Umesto da samo skuvate „cvetni“ deo, skuvajte i stabljiku i propržite lišće na malo maslinovog ulja. To će povećati količinu vitamina A u ovom obroku.

3. Celer. Lisnati deo možda nije potpuno jednostavan za spremanje, ali sadrži više magnezijuma i kalcijuma nego stabljika. Možete ga jednostavno iseckati i dodati u domaću supu.

4. Luk. Koru luka je teško jesti, ali zapamtite da ona sadrži antioksidans koji dokazano smanjuje krvni pritisak. Najbolji način da uživate u čarima luka je da dinstate neoljušten luk i da koru bacite pre nego što ga poslužite.

5. Lubenica. Različita istraživanja su pokazala da kora lubenice može da poboljša cirkulaciju. Ako ne možete da grizete samu koru, možete da je ubacite u jači blender zajedno sa ostatkom lubenice i napravite pravi osvežavajući i zdrav napitak.

Tagovi: