Najbolji saveti za brinete: Hair koloristi otkrivaju kako da vam kosa izgleda razigrano i moćno!

by | 23 maja, 2023
saveti za brinete

Brinete, ovih 8 saveta pomoći će vam da održite svoju kosu zdravom i lepršavom

Malo žena su prirodne plavuše, a još je manje crvenokosih. Većina žena su – brinete. I ako se nekada osećate kao da vam je priroda dodelila dosadnu kartu – varate se. Naša smeđa kosa dolazi u bezbroj prirodnih nijansi, a neke suptilne promene mogu naglasiti prirodni sjaj vaše kose. Ako smatrate da je vaša prirodna smeđa kosa više dosadna nego lepa, imate gomilu opcija da to promenite.

Kako brinete mogu da unesu živost u svoju boju?

Na primer, možete produbiti kosu u bogatu nijansu kafe. Takođe imate opciju da dodate boju oko vašeg lica. Vaš kolorista može čak odlučiti da doda dimenziju vašoj kosi putem svetlih i/ ili dubokih pramenova. A ako vas zanima ombre, imate savršenu boju kose! Mogućnosti su beskrajne za jednu brinetu.

Saveti za brinete

1. Koristite „čokoladu“ kao kompas za boje

Od tamnog espresa do svetlo smeđe boje meda—i svega između—nikada vam ne nedostaje opcija za smeđu boju kose. Ali sa toliko nijansi između kojih možete da birate, odakle uopšte početi? Odabir najbolje nijanse/nivoa braon boje za vas lakše je ako povežete nijansu kose sa nekim predmetom čiju boju dobro znate. Recimo – birate li tamnu čokoladu ili mlečnu? Tamna čokolada sa sobom nosi tamnije tonove, dok je mlečna topla i lagana.

2. Uzmite u obzir svoj ten

Ako se pitate zašto vam određene boje kose pristaju više od drugih, pogledajte podtonove vaše kože. Na primer, kesten smeđa kosa će izgledati drugačije na nekome sa toplim nijansama, nego na ženi koja ima hladni podton kože. Što više topline vidite na koži (pege, ružičasti obrazi i usne), to će vam biti komplementarniji topli, medno-zlatni tonovi. Ako imate više maslinaste kože, hladnije ili pepeljaste nijanse su dobra opcija. Ipak, ovo je više smernica nego pravilo.

3. Poboljšajte svoju boju sa istaknutim pramenovima

Za razliku od jednog procesa farbanja koji ima za cilj postizanje boje na celoj površini, izvlačenje pramenova podrazumeva više od jedne nijanse. Istaknuti pramenovi dodaju dubinu, dimenziju kosi jedne brinete. Poenta nije da postanete plavuša nego da vaša prirodna smeđa izgleda obnovljeno i interesatno.

4. Pronađite inspiraciju

Da biste izbegli greške prilikom farbanja, ponesite slike željenog rezultata u salon. Donesite fotografije željene boje kose (FII imamo nekoliko) na konsultacije, na ovaj način, vaš kolorista ima konkretne primere onoga što tražite. Zatim može da  odredi najbolju(e) nijansu za vas na osnovu vaše kože, prirodne boje vaše kose, pa čak i vaše frizure.

5. Pratite svoju boju

Kao brineta, ako planirate da se farbate sami, kod kuće, birajte nijansu kose koja ne odstupa od vaše prirodne za više od dve  nijanse. Boje su univerzalno dostupne u nivoima od 1-10. Nivo 1 je crn, a nivo 10 je najsvetlija plava. Smeđa kosa pada između nivoa 3-7. Smeđa kosa može biti obojena crvenom, svetlo smeđom, tamno smeđom ili crnom bojom za kosu.

8. Budite oprezni kada posvetljujete kosu

Prelazak sa duboke tamne nijanse na svetliju zaista može doneti dramu i stvoriti „vau“ faktor – ipak, trebalo bi da to radite sa oprezom. Zapamtite da bez obzira na sve, vaša smeđa kosa sadrži i narandžaste i crvene tonove. Dakle, kada posvetlite kosu, izvući ćete te pigmente na površinu. Ovo je posebno važno kada se prelazi sa tamnije prirodne boje na svetliju veštačku.

7. Neka vam kosa bude zdrava

Što je vaša kosa zdravija, duže će zadržati boju. Dakle, bilo da idete u salon ili planirate „uradi sam“ farbanje, poželećete da pripremite kosu za novu boju. Nanošenjem dubokog tretmana četiri ili pet dana pre farbanja, učinićete da vaša kosa bude spremnija za farbanje. Alternativno, ako ne želite da investirate u bilo koji fensi proizvod, razmislite o kondicioniranju vaše kose ekstra devičanskim kokosovim uljem.

8. Isprobajte sjaj za kosu

Čuli ste za sjaj za usne, šta kažete za sjaj za kosu? Sjajevi za kosu su odlični jer su laki za upotrebu kod kuće, ne podižu kutikulu kose i obavljaju dvostruku funkciju dajući ton i sjaj.

Edward Derule/iStock/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.