Šta su zapravo fileri za kosu i kakvu ulogu imaju u nezi vlasi?

by | 5 oktobra, 2022
Fileri za kosu

Fileri za kosu predstavljaju čitav dijapazon tretmana, od jačanja oštećenih vlasi u salonu pa sve do injekcija koje stimulišu rast.

Kada je reč o terminologiji za negu kose, značenje izraza „filer za kosu “ nije tako jednostavno. Ono što je počelo kao izraz koji koriste koloristi sada se često smatra proizvodom, poboljšanjem ili tretmanom koji pomaže da kosa izgleda gušće – ili u nekim slučajevima, zapravo postane gušća.

Fileri za kosu

Poreklo pojma potiče od samih kolorista, koji „ispunjavaju“ kosu odgovarajućim bojama, u zavisnosti od želja klijenata. Na primer, ako ste ofarbali svoju tamnu kosu na nivo platinaste plave a želite da se vratite u brinetu, morate da „popunite“ (engl. „to fill“, otuda i naziv hair filler) kosu sa molekulima boje koji su uklonjeni. Proces predstavlja pravu nauka koju samo profesionalni kolorista može zaista ostvariti.

Međutim, danas vidimo mnoštvo novih proizvoda koji se prodaju kao „punila“ (fileri) za kosu zahvaljujući sastojcima koji grade vezu s vlasima. Taj termin se podjednako koriste i frizeri i dermatolozi. Od strateškog postavljanja ekstenzija i tretmana sa keratinom do trajnih rešenja za opadanje kose, hair fileri  danas se odnose na sve te stvari.

Bez obzira da li imate finu ili oštećenu vlas, kosu koja opada ili samo želite dodatnu gustinu, postoji rešenje za punjenje kose za svaki pojedinačni problem. Postoji tehnika ili proizvod za punjenje kose za sve koji traže dodatnu punoću. A formula zavisi od naših potreba, budžeta i načina života.

Fileri za kosu- vrste

Keratinske ekstenzije

Stilisti već dugo koriste keratinske vezne ekstenzije kao polutrajan način da dodaju volumen finoj ili tankoj kosi. Ekstenzije se nanose pramen po pramen, a zatim se koristi toplota za sa kosom u korenu. Ekstenzije traju oko tri meseca. Ključ za korišćenje ekstenzija kao filera za kosu jeste da ih strateški postavite tamo gde je kosa najfinija.

Upozorenje: Keratinski ekstenzije u salonu su krakotrajnije a skupo rešenje. Ako tražite pristupačniji način da koristite ekstenzije kao filere za kosu, pokušajte da koristite ekstenzije sa kopčama.

Fileri za kosu – proteinski tretmani

Iako postoji nekoliko različitih tretmana u salonu koji vam mogu pomoći da popravite kosu, kompanija Olaplek je kreirala ovu kategoriju 2014. godine i još uvek je slavljena kao heroj. To je proces u tri koraka koji koristi tehnologiju koja prodre u dlaku i pomaže da se obnovi iznutra ka spolja. Naime, kada je kosa oštećena od prekomerne obrade, toplote ili nedostatka nege, vlasi počinju da se odvajaju  i na kraju oppadaju. Proteini i patentirane hemikalije deluju dublje u korteks kose i popravljaju prekinute veze tako što će ih ponovo povezati.

Tanka ili retka kosa: Evo kako da ih stilizujete, a da postignete utisak dodatnog volumena

Korektore u prahu

Bez obzira da li imate finu liniju kose, patite od gubitka kose oko slepoočnica zbog trudnoće ili stresa, ili smatrate da vam deo vlasi počinje da se povlači, ovo je rešenje za punjenje kose za vas. Super je jednostavno za održavanje i  za korišćenje da to možete da radite svaki dan ili samo za posebne događaje.

U pitanju je prašak za kosu u spreju koji sadrži keratin i silicijum dioksid koji formiraju mala vlakna kose koja se pričvršćuju za vaša prirodna vlakna kose. Kada nanesete puder na kosu, sastojci se skupljaju, a zatim se lepe na kosu kao magnet. Osim što pomaže u kamufliranju nedostatka kose ili popunjava liniju kose, ovakav preparat pomaže u stvaranju gustine i teksture.

Injekcijski filer za kosu

U dermatologiji ljudi često gledaju na plazmu bogatu trombocitima (PRP) kao na punilo za kosu. Oni zaustavljanja gubitak kose, poboljšavaju ponovni rast, a  utiču i na volumen.

Tretman podrazumeva da vaš dermatolog izvuče krv iz vaše ruke, koja se zatim stavlja u centrifugu koja odvaja crvena krvna zrnca od plazme. Ta plazma sadrži trombocite, koji se ubrizgavaju u kožu glave kako bi podstakli rast kose. Ovo je odlična opcija za lečenje gubitka kose jer ima niz naučno zasnovanih članaka koji pokazuju njegovu efikasnost povećavajući broj dlaka, debljinu i faza rasta ciklusa kose.

Ali to neće biti jeftino: Tri do četiri sesije  koštaju oko 1.800 dolara sa popravkama na svakih šest meseci po potrebi.

Na kraju krajeva, stručnjaci se slažu da je filer za kosu labav termin i da ima mnogo različitih perspektiva. Bez obzira kako je definisana, misija je jasna: punilo za kosu može povećati vaše samopouzdanje. Razmislite o punijim, sjajnijim, zdravijim pramenovima… barem privremeno. Ako još uvek niste sigurni koji je tretman za popunjavanje kose najbolji za vas, počnite tako što ćete se konsultovati sa svojim frizerom. Budite konkretni dok izražavate svoju zabrinutost kako bi vas mogli voditi ka najboljem pristupu za puniji izgled kose. Uostalom, za to su stručnjaci!

lepotaizdravlje.rsPeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.