Saveti eksperata za brzi oporavak ispucalih krajeva kose

by | oktobar 11, 2023
oporavak ispucalih krajeva kose

Postoji mit da je jedini lek za  oporavak ispucalih krajeva kose – šišanje. Proveravamo sa ekspertima postoji li način da stanje naše kose rešimo bez makaza

Ispucali krajevi kose su nešto sa čime se suočila svaka od nas bar jednom u životu. Ali, kako da oporavimo kosu nakon ovakve katastrofe?

Šta su to ispucali krajevi kose?

Pojam ispucalih krajeva kose je jedan od onih koji se najlakše prepoznaju. Samo pogledajte krajeve svojih vlasi i utvrdite da li se dlaka lomi na dve.

Ako pitate hair eksperte, situacija je ipak komplikovanija.  Ispucali krajevi su u stvari  uzdužni prelom kose na njenom distalnom kraju, koji je u stručnom svetu poznat kao trihoptiloza.

Saveti za brz oporavak ispucalih krajeva kose

Triholozi tvrde da postoje načini za ublažavanje ovog problema, ali ne i za preokret situacija. Upotreba seruma za hidrataciju i jačanje kose, kao i snažne maske za kosu mogu da ublaže situaciju, vrate kosi sjaj i zaustave lomljenje kose. Ipak, razlistali krajevi se neće oporaviti.

Zato, ako pitate trihologe, najbolje je da prvo oporavite kosu serumima i maskama, a potom da odsečete onoliko kose koliko morate – onaj deo dlake koji je već prelomljen. Nakon toga, posao nije završen.

Vlas je i dalje u lošem stanju i neophodna joj je specijalna nega da bi se u potpunosti oporavila, bila jaka i zdrava. Morate uložiti u dobre šampone i silikonske proizvode koji pružaju dodatne slojeve zaštite.

Svakodnevne navike koje utiču na cvetanje kose

Iako je dobra nega kose zaista najznačajnija, postoje neke svakodnevne navike u održavanju kose koje utiču na njeno zdravlje. Ako želite oporavak ispucalih krajeva, morate ih izbaciti i zameniti adekvatnim.

Češljanje četkom za kosu

Češljanje je neophodno, ali radite to češljem sa širokim zupcima. Uvek najpre raščešljajte krajeve kose, pa polako  napredujte ka korenu.

Pegle i fenovi

Potpuno prestanite da koristite fen ili presu. Kosu sušite bez fena, na vazduhu ili u mikrofiber peškiru. Ovakav sistem ne menjajte sve dok kosa ne ojača.

Bez izbeljivanja

Moraćete da svoju boju kose prilagodite njenom stanju – bez ekstremno svetlih tonova, blanša i čestog farbanja dok traje oporavak ispucale kose.

puhhha/istock/gettyimagesplus