Gubitak kose zbog stresa: evo kako da ga prepoznate

by | septembar 12, 2022
gubitak kose zbog stresa

Gubitak kose zbog stresa je vrlo stvarna stvar. Ako iznenada počnete da gubite abnormalne količine kose na tri do četiri meseca nakon posebno stresnog događaja – evo šta možete da uradite

 

Bilo da imate problema sa proređivanjem u pečatima, prekomernim opadanjem kose, proširivanjem zalizaka… gubitak kose može biti neverovatno neprijatan i emocionalno opterećujući. Pritom, postoji podugačak spisak stvari koje mogu izazvati gubitak kose. Proređivanje kose može izazvati bukvalno sve: od genetike do stilskih navika. Najčešće, do njega dovodi udruženih nekoliko faktora.

Sve ovo otežava lečenje, a vama je kosa sve ređa i ređa. Ipak, jedan uzrok opadanja kose relativno je jedinstven – u pitanju je stres. Sa njime je teško boriti se, ali jedna stvar je utešna: problem je privremen i može da se otkloni.

 

Kako stres uzrokuje gubitak kose?

 

Gubitak kose uzrokovan stresom se tehnički naziva telogen efluvium (TE). U svakom trenutku, sva dlaka u vašem telu nalazi se u jednoj od tri faze: anagena (rast koji traje 3 do 6 godina), katagena (prelazna faza koja traje oko dve nedelje) i telogena (faza odmora koja traje oko 5 – 6 nedelja). Tokom telogene faze, stara kosa se istiskuje da bi se napravilo mesto za novu kosu; to je normalna vrsta opadanja kose).

Opadanje kose izazvano stresom nastaje kada  emocionalna trauma tela natera abnormalno veliku količinu kose u fazu mirovanja. Obično, opada oko 10 odsto kose, ali ako ste pod stresom čak trećina kose može da se nađe u krtitičnoj fazi. A to je zaista mnogo.

Retko kada se događa da hronični stres izazove opadanje kose. Ali, neki prilično traumatičan događaj, kao što je smrt drage osobe, gubitak posla, razvod – e to već lako može da dovede do ćelavljenja u sled stresa.

 

Kako možete prepoznati gubitak kose povezan sa stresom?

 

Ono što je uočljivo jeste da opadanje kose uvek počne na 90 do 120 dana nakon stresnog događaja. Dakle, ako vam se čini da vam kosa iznenada opada bez razloga, setite se onoga što se dešavalo u vašem životu pre tri do četiri meseca. Ako je došlo do neke vrste većeg incidenta, možda je u pitanju opadanje kose zbog stresa. U tom smislu, ovo nije suptilna vrsta gubitka kose; biće iznenadna, brza i intenzivna.

Jednoga dana biće sve u redu, sutradan će vam kosa opadati toliko jako da ćete se sigurno zabrinuti. Mnogi ljudi to primećuju pod tušem kada shvate da im čitavi pramenovi kose opadaju.

 

Kako možete lečiti gubitak kose zbog stresa?

 

Dobra vest je da će se, najčešće, nakon ovog iznenadnog opadanja, ciklus rasta dlake normalizovati, a vaša kosa će na kraju normalno izrast. Naravno, samo ako ne postoje drugi tipovihormonskih, genetskih ili nutritivnih faktora gubitka kose. Ako je vaš gubitak kose zabrinjavajući, uvek je dobar potez da posetite dermatologa koji će vam pomoći da se uverite da nema nekih drugih problema i potvrditi da je to, u stvari, privremeni  opadanje kose izazvano stresom.

Kosa obično ponovo izraste sama, iako postoje stvari koje možemo da uradimo da bismo ubrzali proces. Lokalno aplicirani steroidi mogu pomoći u usporavanju opadanja, dok tretmani kao što su minoksidil ili finasterid mogu pomoći u stimulaciji rasta kose. Ali, sve ovo mora da se radi isključivo pod nadzorom lekara.

 

Postoji li način da se preokrene gubitak kose povezan sa stresom?

 

Nažalost, ne baš, s obzirom na to da se ova vrsta gubitka kose javlja mesecima nakon stresnog događaja. Ako ste u sred stresnom događaja, možete da pojačate doze vitamina D3 ili feritina – to bi moglo da spreči poguban uticaj stresa na kosu.

 

Veliki naslednik ši butera: Murumuru buter je novi hit u nezi kože i kose – evo zbog čega

 

fizkes/gettyimagesplus