Kako da vam kosa dobro miriše svakog dana, čak i kada ne stignete da je operete?

by | 27 septembra, 2023
kako da kosa duže miriše

Svi želimo da nam kosa uvek miriše, ali svakodnevno pranje može dovesti do isušivanja i oštećenja kose. Ako se pitate kako da kosa duže miriše, posegnite za raznim sredstvima kao što su eterična ulja i suvi šamponi. Saznajte više u tekstu.

Kako da kosa duže miriše nakon pranja?

Najefikasnija metoda da vam kosa miriše i da nema neugodnih mirisa je svakako njeno pranje. Međutim, često pranje kose ume da je ošteti, a ona već drugi dan izgubi prijatan miris. Srećom, postoje drugi načini da vam kosa miriše sveže i lepo.

Šta uzrokuje da kosa loše miriše?

Sigurno ste primetili da kada operete u kosu i odete u izlazak, kosa vam se oseti na cigare i druge neprijatne mirise. To je zato što kosa apsorbuje loše mirise iz okoline. Pored toga, na loš miris kose utiče i:

  • Znoj
    Skalp ima znojne žlezde koje proizvode znoj, on se nakuplja na koži glave i kosi što dovodi do lošeg mirisa.
  • Ulja
    Koža glave prirodno proizvodi ulje koje održava kosu i kožu glave vlažnima. Međutim, prekomerna proizvodnja ovog ulja može dovesti do lošeg mirisa.
  • Bakterije
    Skalp i kosa mogu da sadrže bakterije koje proizvode neprijatne mirise.

Kako da kosa duže miriše?

Ovih nekoliko trikova vam može pomoći da vam kosa miriše, a da ne morate da je perete svaki dan. Trik je da prilikom pranja iskoristite neke od ovih proizvoda kako bi kosa duže mirisala.

Koristite suvi šampon

Suvi šamponi su napravljeni tako da uklanjaju višak znoja i ulja sa kose i skalpa, čineći da kosa izgleda netaknuto. Na taj način možete ukloniti i loš miris na neopranoj kosi. Njega možete prskati direktno na kožu glave, ali je veoma važno da se odlučite za suvi šampon koji odgovara vašoj kosi. Suvi šampon koristite jednom ili dva puta nedeljno.

Koristite eterična ulja

Eterična ulja mogu biti efikasna u uklanjanju neprijatnih mirisa iz kose. Ulja su bezbedna za korišćenje zahvaljujući njihovoj prirodnosti. Međutim, ne smete preterivati sa njima. Pomešajte nekoliko kapi sa osnovnim uljem (uljem kokosa ili jojobe) i nanesite smesu na kosu. Takođe, možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja u balzam ili šampon.

Nanesite balzam koji se ne ispira

Regeneratori koji se ne ispiraju mogu pomoći da kosa dobro miriše i da izgleda zdravo. Ovaj tip balzama se nanosi na kosu nakon pranja i ostavljaju se u kosi.

Isprobajte jabukovo sirće

Jabukovo sirće takođe može biti korisno za uklanjanje neprijatnih mirisa sa kose i vlasišta. Ono ima prijatan oštar miris koji može pomoći da i kosa lepo miriše. Pomešajte jednake delove vode i jabukovog sirćeta, a zatim nanesite smešu na kosu. Ostavite da deluje nekoliko minuta, a zatim isperite. Na ovaj način će kosa duže mirisati bez potrebe za ponovnim pranjem.

Kako da kosa duže miriše: Koristite mirisne proizvode za kosu

Korišćenje mirisnih proizvoda za kosu može pomoći da ona ima odličan miris. Balzami, šamponi i razni proizvodi za oblikovanje dolaze u različitim mirisima. Odlučite se za omiljeni miris, obratite pažnju da odgovara vašem tipu kose i uživajte u njenoj svežini danima.

Dakle, ako ne želite da perete kosu svaki dan, uvrstite neki od ovih trikova u svoju rutinu i kosa će mirisati danima bez potrebe za čestim pranjem.

Kako da se kosa manje masti: Trikovi koji daju rezultate

Prostock-Studio/GettyImagesPlus