6 jednostavnih saveta da vratite sjaj kosi

by | 10 februara, 2024
saveti da vratite sjaj kosi

Ukoliko je vaša kosa dosadna i beživotna, ne očajavajte. Ovo su efikasni saveti da vratite sjaj kosi

Nijedna frizrua ne može da popravi kosu bez sjaja. U tom slučaju, vaša je kosa lepa samo posle tretmana, onog dana kada izađete iz salon. Već sledeće pranje i ona je beživotna, dosadna, izgleda nezdravo…

Ovo je problem koji ne diskriminiše i sa njim se sigurno suočavaju sve žene: one sa dugom ili sa kratkom kosom, sa tamnom ili svetlom bojom, ravnom ili kovrdžavom teksturom.  I dok su neki ljudi genetski obdareni super jakom, sjajnom kosom, to ne znači da mi ostali treba da očajavamo. Rešenja postoje i kriju se u našim svakodnevnim navikama.

Zato sa vama delimo šest saveta za sjajniju kosu koja izgleda i deluje zdravije.

Saveti kako da vratite sjaj kosi:

Savet br. 1 – Ne perite je prečesto

Prekomerno pranje kose za nekoga znači tri pranja nedeljno, a za nekoga svakodnevno pranje. Bilo koji da je veš odgovor budite uvereni da prečesto pranje može da izazove kontraefekat: spira prirodne masnoće sa skalpa što dovodi do dehidratacije kose, njene suvoće i lomljenja. U osnovi, ovo znači da ne treba da perete kosu svaki dan. Da biste produžili vreme između pranja, nanesite suvi šampon, nosite šešir ili iskoristite to što vam je kosa masna i napravite zalizanu punđu.

Savet br. 2 – Uvek koristite proizvod za zaštitu od toplote

Jedan od glavnih uzroka kose bez sjaja je prekomerna upotreba toplotnih alata. Jasno je da ne želite da hodate neuredne, ali morate misliti i na zdravlje kose, posebno ako je tanka i retka. Ovakva kosa je sklonija oštećenju usled toplotnog stilizovanja ili hemijskih tretmana. Dakle, koristite proizvode za zaštitu od toplote.

Savet br. 3 – Nanesite specijalno ulje za kosu

Jednostavan savet da kosi vratite sjaj jeste: u svoju rutinu uključite ulje za kosu. Ono će vam pomoći da negujete vlasište i kosu, ostavljajući ih sjajnijim i zdravijim. Preporučujemo vam da isprobate kokosovo ili arganovo ulje kako biste poboljšali stanje vaše kose.

Savet br. 4 – Jedite više superhrane

Generalno, najbolji način da dobijete sjajnu kosu na duge staze je da svom telu date hranljive materije koje su mu potrebne. Zdrava, uravnotežena ishrana koja uključuje voće, povrće i proteine je važna za opšte zdravlje kose. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, avokado i bademi, ključna je za psotizanje vaše sjajnije kose.

Savet br. 5 – Spavajte na svilenoj jastučnici

Ako pokušavate da postignete sjajniju kosu, možda je vreme da sprečite njeno habanje na pamučnoj jastučnici. Svila ima tendenciju da bude nežnija za kosu, tako da može doprineti manjem lomljenju i kovrčanju. Ovo je jednostavan način da pomognete vašoj kosi da zablista bez dodavanja novih koraka u rutinu nege i stilizovanja.

Savet br. 6 – Redovno se šišajte

Čak i ako nemate farbanu kosu, važno je da redovno idete kod fritera. Osnova za sjajnu kosu je jaka kosa, a najbolja stvar koju možete da uradite da je redovno podšišavate.

Persians/istock/gettyimagesplus