Ulje peperminta za bujnu i zdravu kosu

by | decembar 8, 2023
Ulje peperminta za bujnu i zdravu kosu; devojka stavlja ulje peperminta na kosu

Ako imate problem sa kožom glave ili vam kosa pojačano opada, isprobajte ulje peperminta. Koristite ga što češće ako želite zdravu i gustu kosu.

Zdravlje kose ima veze sa onim što unosite u svoje telo koliko i sa onim što stavljate na samu kosu. Kosi treba mnogo toga, a najviše je jačaju omega-3 masne kiseline i biotin, koji se unose kroz hranu. Pošto ovi hranljivi sastojci dospevaju do kože glave putujući kroz krv, može vam pomoći masaža uljem mente — koje stimuliše protok krvi.

Ulje mente pospešuje cirkulaciju u skalpu i time pomaže da do svake dlake dopru svi neophodni hranljivi sastojci. „Iako su studije ograničene, smatra se da ulje peperminta koristi koži glave poboljšavajući cirkulaciju krvi u folikulima kose kada se umasira u tu oblast“, ​​kaže dermatolog dr Martin N. Zajak.

Osim što poboljšava protok krvi u koži glave, ovo ulje takođe može pomoći u smanjenju peruti i suvoće. „Ulje peperminta takođe ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u poboljšanju opšteg zdravlja kože glave“, kaže dermatolog dr Marisa Garšik.

Šta je ulje peperminta i šta može da učini za kosu

„Ulje peperminta je esencijalno ulje ekstrahovano iz listova biljke pepermint“, kaže dr Zajak. „Većina nas poznaje ovo ulje zbog njegovog umirujućeg efekta na varenje kada se uzima oralno. Takođe, ovo ulje koristi se u aromaterapiji zbog predivnog, opuštajućeg mirisa koji ujedno olakšava disanje. Ali, ovo ulje se može koristiti i lokalno, naročito u nezi kose, kako bi se ojačala koža glave. Zato se stavlja u šampone, maske i regeneratore za negu kose“.

Kada se umasira u kožu glave, ulje peperminta može imati koristi za kosu na više načina.

Povećava isporuku hranljivih materija

Pošto ulje peperminta povećava cirkulaciju krvi, kosa dobija veću količinu hranljivih materija. „Pojačavanje cirkulacije vlasišta je ključno da bi se podržalo zdravlje kose u celini“, kaže dr Zajak.

Povećava protok kiseonika

Pojačavanje cirkulacije povećava protok kiseonika do kože glave i folikula kose. Kiseonik igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja naših ćelija. „Poboljšanje dotoka krvi u kožu glave pomaže da se osigura da folikuli dlake dobiju bogatu zalihu kiseonika pored hranljivih materija. Kao rezultat imaćete zdravu kosu“, kaže dr Zajak.

Podstiče rast kose

„Pokazalo se da ulje peperminta povećava protok krvi u kožu glave i može stimulisati rast i povećati debljinu dlake“, kaže dr Garšik.

Umiruje iritaciju

„Ulje mente takođe može biti od pomoći u slučaju svaraba kože glave“, kaže dr Zajak.

Kako koristiti

Pre nego što uzmete bočicu čistog ulja od peperminta, znajte da čista eterična ulja moraju da se razblaže u osnovnom ulju (kao što je ulje jojobe ili ulje slatkog badema) pre nego što se nanesu na kožu.

Dr Garšik napominje da primena nerazređenog ulja od peperminta može učiniti suprotno od onoga što želite, „izazvati peckanje, iritaciju ili povećanu osetljivost kože glave“. nanesite razređeno ulje peperminta na kožu glave i masirajte jagodicama prstiji nekoliko minuta. To će povećati njegovu efikasnost.

Ivanna Maksymchuk/gettyimages.co.uk