Da li ulje ruzmarina zaista pomaže rast kose?

by | 7 septembra, 2023
ulje ruzmarina za rast kose

Kako koristiti ulje ruzmarina za rast kose?

Eterična ulja donose  mnogo benefita našoj kosi, ali nijedno nije traženije od ulja ruzmarina. Osim što je glavni sastojak bezbrojnih proizvoda za kosu, takođe je postao viralan hešteg na TikToku.

Dakle…

Kako se koristi ulje ruzmarina za rast kose?

Ulje ruzmarina se dobija iz biljke koja se najčešće nalazi u mediteranskom regionu: biljke Rosmarinus officinalis. Ovo ulje deluje kao antiinflamatorni antioksidans koji ima antimikrobna svojstva.

Kada je u pitanju rast kose i opšte zdravlje kose, ulje ruzmarina ima neke dokazane prednosti. Studije pokazale da može dati slične rezultate kao lek za rast kose minoksidil nakon šest meseci. Smatra se da pomaže u poboljšanju cirkulacije u skalpu, a povećanje protoka krvi može pomoći u stimulisanju rasta kose.

Koje još prednosti ulje ruzmarina ima za kosu?

Ostale prednosti ulja ruzmarina, kaže ona, uključuju smanjenje oštećenja i lomljenja kose. Kada koristite ulje ruzmarina, kosa izgleda jača, mekša i sjajnija. Ulje ruzmarina može pomoći u smanjenju peruti, akni na koži glave i drugih vrsta crvenila i iritacije zahvaljujući svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima. Može se koristiti za sve tipove kose, ali je posebno koristan za ljude koji se bore sa opadanjem kose.

Neželjeni efekti upotrebe ulja ruzmarina

Ulje ruzmarina može da iziritira skalp, pa je pri dužoj upotrebi moguć alergijski kontaktni dermatitis. Kao i svaki novi sastojak koji uvodite u svoju rutinu, budite oprezni i počnite polako pa procenite da li vaša kosa i koža to mogu da podnesu.

Dermatolozi takođe ističu da treba da budete oprezni ako imate problema sa  vlasištem. U tom slučaju je najbolje da se konsultujete sa svojim dermatologom.

Kako koristiti ulje ruzmarina za rast kose?

Ulje ruzmarina može se naneti direktno na kosu ili kožu glave. Najbolje je da utrljate 5 kapi ulja u koren kose i kožu glave. Da biste dobili adekvatnu količinu da pokrijete ceo skalp ovih 5 kapi možete pomešati sa svojim uobičajenim osnovnim uljem za negu kose. Ulje ruzmarina odlično se kombinuje sa arganom, jojobom ili kokosovim uljem.

Drugi način da ga iskoristite je da ubacite u šampon samo dve kapi ili da kupite posebne proizvode sa uljem ruzmarina. Najbolji izbor su maske i sredstva za regeneraciju kose koja sadrže ulje ruzmarina.

 

Prostockstudio/istock/gettyimages