Zašto na TikToku svi govore o ulju ruzmarina za kosu?

by | 16 januara, 2023
ulje ruzmarina za kosu

Ponekad je TikTok najbolji prijatelj svih poklonica lepote. To je mesto za otkrivanje proizvoda, učenje različitih tehnika i deljenje novih i starih kozmetičkih trikova. Ulje ruzmarina za kosu u žiži je TikTok pažnje ovih dana – evo zbog čega.

 

Šta je ulje ruzmarina?

Poreklom iz mediteranskog regiona, ulje ruzmarina je svetlo ulje koje se dobija iz biljke ruzmarin, a često se koristi u parfemima, proizvodima za negu kože i negu kose. Deluje kao antioksidans, antiinflamatorni i antimikrobni sastojak.

 

Kako ulje ruzmarina deluje na kosu?

Poboljšava rast kose

Biljka ruzmarina sadrži karnozičnu kiselinu, za koju je poznato da leči oštećenje nerava, oštećenje tkiva i poboljšava ćelijski promet. Zbog toga, poboljšava i cirkulaciju krvi. Razlog zašto je cirkulacija krvi toliko važna za rast kose je taj što bez odgovarajućeg snabdevanja krvlju, folikuli ne dobijaju hranljive materije koje su im potrebne za rast kose i mogu odumreti.

U stvari, ako želite punije, deblje i bujnije pramenove, stručnjaci se slažu da je ulje ruzmarina jedna od najefikasnijih vrsta ulja za rast kose na tržištu.

Smanjuje iritaciju vlasišta

Studije su pokazale da ulje ruzmarina za kosu može da smanji svrab vlasišta. Ruzmarin u obliku esencijalnog ulja ima antiinflamatorna svojstva i to je dokazano, stoga, kažu stručnjaci, za očekivati da je da pomaže i u smirivanju iritacije skalpa.

Ulje ruzmarina za kosu može sprečiti gubitak kose

Ulje ruzmarina je moćan antioksidans koji može da se bori protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su agresivni molekuli koji vremenom uništavaju ćelije i na kraju mogu dovesti do gubitka kose. Najefikasniji način za suzbijanje slobodnih radikala jeste korišćenje antioksidansa.

Sprečava pojavu peruti

Osim što poboljšava cirkulaciju krvi u koži glave, ulje ruzmarina eliminiše bakterije koje začepljuju folikule dlake. Zbog toga, može se koristiti u borbi protiv peruti.

 

Ulje ruzmarina za kosu: Kada da očekujem razultate?

 

Koliko dugo treba koristiti ulje ruzmarina za kosu, da bi neko video prve rezultate?

Da se razumemo: kosa vam se neće magično transformisati. Studije koje su proučavale dejstvo ulja ruzmarina na kosu, pokazale su da je potrebno više od šest meseci da bi se videli rezultati, odnosno da bi kosa postala bujnija i jača.

 

Koje su mane upotrebe ulja ruzmarina za kosu?

Ulja su teška sama po sebi i to može da vam oteža stilizovanje kose. Ako imate tanku ili retku kosu, ulja mogu učiniti da kosa izgleda masno i gusto. Ukoliko je to slučaj kod vas, koirstite ulje jednom nedeljno pre dubinskog šamponiranja.

 

Koliko često treba da stavljam ulje ruzmarina u kosu?

Ako pokušavate da suzbijete svrab zbog peruti, koristite ulje ruzmarina tri do četiri puta nedeljno. Umasirajte ga direktno u kožu glave, ostavite da deluje 20 minuta, a zatim isperite šamponom.

Ako imate veoma finu kosu i/ili masno vlasište, koristite ulje ruzmarina jednom nedeljno kao tretman i odmah ga isperite sa kose kako biste izbegli bilo kakvu masnoću.

Iako ulje ruzmarina nije štetno, bolje je ne ostavljati ga u kosi tokom noći, jer to može da poremeti mikrofloru vlasišta. Ovo važi za sva ulja za kosu, ne samo za ulje ruzmarina.

 

Olezzo/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.