Mikro bob: Idealna frizura za vrele dane

by | jun 11, 2024
Mikro bob: Devojka u zelenoj haljini i kratkim bobom sedi za stolom

Jedna frizura ne gubi na popularnosti još od 1920. a to je mikro bob. Nema praktičnije frizure za vrele letnje dane. I još je u trendu. 

Novinski članci 1920-ih opisuju poslodavce koji su odbijali da zaposle žene sa kratko ošišanom kosom uz obrazloženje da takve žene „ne razmišljaju o poslu, već samo o dobrom provodu“. Ali, bob frizure su opstale i opstaju, i sve su kraće i kraće. I beskrajno nam je drago zbog toga. Naročito kada je vani 30+.

Mikro bob vlada ovog leta

Članak se nastavlja posle reklama

Dok mikrotrendovi dolaze i odlaze (brže nego što smo ikada mislili da je moguće, zaista), mikro bob je izgleda tu zauvek. Obeležen svojom dužinom, rez se zaustavlja tačno na potiljku, zastajkujući neposredno pre nego što krene na teritoriju piksi ili biksija. Poznata frizerka Džesika Gilin to definiše kao „svaku frizuru koja sedi na liniji kose i dužine do brade“.

„Mislim da je mikro bob uvek u trendu. Nastao je početkom 20. veka i suprotstavljao se tradicionalnim normama duge kose. Nedavno je viđen na mnoštvu kul devojaka kao što su Keri Maligan, Ajo Edebiri, Greta Li, Amerika Ferera, Mišel Vilijams i Julianne Hough“, smatra Gilin. „Sa ovakvom izloženošću na društvenim mrežama i crvenom tepihu, prirodno je da će se ljudi osećati inspirisanim i da ošišaju kosu.

Članak se nastavlja posle reklama

Rođak šik francuskog boba i elegantnog italijanskog boba, mikro bob je najbliži povezan sa „Le Petit Bob“. To je klasična frizura koju smo viđali generacijama i koja dobro pristaje skoro svim ženama.

Ako vam treba više primera slavnih, pogledajte kratko ošišane Zendaju, Kejli Spaeni, Kloe Sevinji, Sijaru i Naomi Kembel. Ako vam treba filmska inspiracija, sve je to Amelie ili Liza Minelli u Kabareu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nara (@naraaziza)

Kako stilizovati ovu popularnu frizuru

Jedan od najboljih delova mikro boba je to što se sve vrti oko dužine, a ne specifičnog stila. Možete da uradite bilo šta sa njim (osim da ga stavite u konjski rep, naravno) i izgledaće sjajno. U zavisnosti od vašeg raspoloženja, možete ga isprobati ravno ili raščupano, neuredno ili zalizano.

Članak se nastavlja posle reklama

„Mislim da svaki oblik lica može da izvuče mikro bob. Međutim, frizuru treba prilagoditi različitim teksturama“, dodaje Gilin, koja kaže da je stil zasnovan na prirodnoj teksturi njen omiljeni način da se igra sa rezom.

„Ako imate jako gustu kosu, ova frizura ne može da se ošiša „tupo“, jer će izgledati trouglasto. Kosa mora da ima pravilnu teksturu ili da je malo slojevita na vrhovima da bi se pomerila.“ Na suprotnom kraju spektra teksture, Gilin napominje da će oštriji rez učiniti da fina i tanka kosa izgleda punije. „Dodavanje šiški učiniće da izgleda više francuski, dok pramenovi koji uokviruju lice više će podsećati na devedesete“, dodaje frizerka.

Članak se nastavlja posle reklama
Look Studio/shutterstock.com