Nežne ruke i zimi: Šta ako vam je koža ruku toliko suva da se peruta?

by | 4 januara, 2023
suva koža ruku, perutanje

Šta ako vam je koža ruku toliko suva da počinje da se peruta? Evo kako da regujete i ukažete svojoj oštećenoj koži prvu pomoć

Zašto koža ruku počne da se peruta?

Osnovi razlog je odbacivanje viška mrtvih ćelija kože. Ali, zašto nam se ovo događa toliko snažno, iznenada i zašto baš zimi?

Razlozi za ljuštenje ruku mogu biti:

nedovoljna hidratacija kože ruku;

avitaminoza;

suva koža;

rad sa agresivnim supstancama;

oštra klima (vetar, mraz, itd.).

Ponekad je dovoljno da promenite sapun za ruke ili kremu i da nabavite onaj koji sadrži vitamine A i D. Ako imate sreće ovo će vam pomoći da vratite kožu u prvobitno stanje. Ali, šta kada je koža toliko suva da ni ovo ne pomaže?

 

Da li je perutanje ruku razlog za brigu?

Ako je ljuštenje veoma jako, praćeno svrabom, crvenilom i temperaturom, takvi znaci mogu ukazivati na ekcem. Kada se pojavi psorijaza, koja pogađa ne samo kožu, već i zglobove, mogu se pojaviti sledeći simptomi:

jako perutanje prstiju;

pojavljivanje konveksnih ružičastih formacija;

jak svrab;

izrasline su prekrivene belom pokoricom.

Ako se ovi simptomi pojave, odmah se obratite lekaru.

 

Kako oporaviti suve ruke zimi?

Ako je, ipak, ljuštenje kože izazvano nepravilnom negom ili agresivnim okruženjem, možete pokušati sami da oporavite kožu. Nekoliko metoda prve pomoći:

Prva stvar koju treba da uradite je da uklonite mrtve ćelije kože pilingom. Nakon procedure, potrebno je podmazati ruke hranljivom kremom.

Noću namažite ruke bogatom kremom koja sadrži vitamin A i stavite pamučne rukavice. Dobra ideja je i nanošenje vazelina.

Promenite svoj uobičajeni sapun – neka mu Ph bude manji i neka sadrži hidratantne sastojke.

Noću navlažite kožu ruku uljima: badem, breskva ili maslina. Ulje od semena grožđa će pomoći u ublažavanju crvenila. Lagano utrljajte ulje 5-7 minuta, masirajući kožu, a zatim je preporučljivo nositi pamučne rukavice.

 

Promenite ishranu

Često, ruke su nam zimi podložne sušenju i zbog promena u ishrani. Da biste nahranili kožu iznutra, pokušajte da ishranu obogatite sledećim sastojcima:

povrće i voće;

žitarice;

mlečni proizvodi i mlečni proizvodi;

orasi;

riba;

jetra;

jaja;

bobice.

Da bi koža ruku i prstiju uvek bila savršena, važne su tri elementa nege: čišćenje, vlaženje i hranjenje. Ako se, poštujući sva pravila, prsti i dalje ljušte, potrebno je da se obratite dermatologu.

AndreiDavid/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.