4 koraka do zanosnih prirodnih kovrdža

Ako godinama ispravljate kosu, možda je sada pravi trenutak da povratite prirodnu teksturu kose, te da vaše lokne zablistaju u punom sjaju!

by | 23 marta, 2021
4 koraka do prirodnih kovrdža

Prirodno kovrdžava kosa suštinski je drugačija od svih osta lih tipova: suvlja je, podložnija oštećenjima i lakše se lomi. Folikuli kovrdžavih vlasi ovalnog su oblika, usled čega u njih teže prodiru prirodna hidrirajuća ulja iz kože glave. Osim toga, ovaj tip vlasi ima drugačiju proteinsku strukturu.

Zapravo, sudeći prema rezultatima novog istraživanja (Nexxus), proteini u kovrdžavoj kosi bogatiji su glicinom i serinom (aminokiseline) nego što je to slučaj u ravnoj kosi. Upravo zbog toga, kosi izražene strukture neophodna je posebna nega kako bi bila optimalno hidrirana, jaka i fleksibilna. Ovi trikovi eksperata pomoći će vam da to i ostvarite. (Pročitajte i: Kovrdže su još uvek najpopularnije! Evo kako da budu savršene bez figara i viklera)

Pranje

Ukoliko je vaša kosa vrlo suva i kovrdžava, perite je jednom, najviše dva puta nedeljno. Čestim pranjem može se smanjiti količina neophodnog sebuma i narušiti prirodna struktura kovrdža. Pre tuširanja, nanesite na kosu masku za negu i jačanje vlasi (npr. Keune Care Curl Control Mask), pa stavite kapu za tuširanje (radi zadržavanja toplote). Nakon minimum deset minuta, operite kosu šamponom bez sulfata s dodatim regeneratorom. Počnite da raščešljavate kosu tokom tuširanja. Dok je ispirate, nežno provlačite prste kroz nju, a potom je blago gužvajte šakama – da biste aktivirali prirodnu kovrdžavost.

Tretman nakon tuširanja

Umotajte kosu u peškir od mikrofibera i upijte višak vode (nemojte trljati kosu). Zatim, utrljajte malu količinu regeneratora koji se ne ispira (u količini veličine dinara), pomešanu s kremom za kovrdžavu kosu, i to od korena do krajeva. Na kraju, oblikujte stiskajući prstima prirodne lokne. Isprobajte Marrakesh Curl kremu za definisanje kovrdži, ili sličan namenski proizvod za fiksiranje i produžavanje spiralnih lokni.

Vreme za sušenje

Najsigurnija opcija jeste sušenje na vazduhu. Sušenje fenom može da iscrpi svu vlagu iz kose. No, ako vam je neophodno brzo sušenje kose, koristite difuzer (dodatak za fen), a temperaturu i brzinu podesite na najniže vrednosti. Pod ovim uslovima, kovrdže će moći prirodno da se formiraju. Na kraju, bez obzira na način sušenja vlasi, nemojte da ih dodirujete rukama – jer će to narušiti formu lokni i prouzrokovati tršav izgled kose.

Održavanje forme

Između dva pranja, naprskajte kosu sprejom za stilizovanje vlasi, kao što je NIVEA Curl Forming Spray. Pre spavanja, pokupite kosu u labavu punđu, ili pletenicu, i koristite jastučnice od svile ili satena – kako biste obezbedili minimalna oštećenja vlasi.

lepotaizdravlje.rsFoto: iprogressman/ iStock / Getty Images Plus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.