Categories Fitness

Zašto bi u svoju rutinu vežbanja trebalo da dodate preskakanje vijače?

Sigurno ste mnogo puta videli kako najpoznatiji svetski modeli na svojim treninzima marljivo preskaču vijaču, ali jeste li se ikada zapitali zašto to rade i šta tačno time postižu?
Foto: Thinkstock

Kao deca smo verovatno svi često posezali za omiljenom igrom na ulici ili u parku – preskakanje vijače. Činili smo to sami ili u društvu prijatelja, a tada nam nije bilo ni na kraj pameti da takva rekreacija prija našem zdravlju i telesnoj formi. No, danas se radi o još jednoj vežbi za kojom posežu rekreativci i profesionalni sportisti širom svieta, a kod preskakanja vijače je odlično koliko nas u trenu može vratiti u detinjstvo.

Pročitajte i…Jednostavne vežbe koje možete da radite na plaži

Ali to nije glavni razlog njene popularnosti. Neki od razloga su, osim očiglednog oblikovanja tela i mišića, dobar učinak na strukturu naših kostiju, kao i sposobnosti koordinacije i ravnoteže. Ovu tezu potvrđuje i Tim Črč, profesor sa Univerziteta u Luzijani (SAD) “Ako ste nedavno preskakali vijaču, onda znate koliko vam može podići puls. Ova vežba uključuje rad celog tela, a precizno usklađivanje rada ruku i nogu povezuje donji i gornji deo tela s mozgom. Praktikujete li ovo svakodnevno, zaista možete očekivati da će vaši pokreti biti kordinisaniji.”

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA