Kad kupujete pudere, imajte u vidu savete poznate šminkerke

by | 28 novembra, 2018

Obasuti informacijama o novitetima na beauty tržištu imamo utisak da sve znamo, a kad odemo u parfimeriju suočimo se sa pitanjima – da li je ovaj preparat bolji od onog, da li odgovara mojoj koži ili boji očiju, da li meni odgovara ovo ili ono… Da bismo vas poštedeli ovakvih nedoumica, sve što mislimo da bi moglo da vas zanima pitamo vrhunske stručnjake. Danas se bavimo puderima, a naša savetnica je Ena Jović, jedna od naših najboljih šminkerki.

TEČNI,U KAMENU ILI U PRAHU?Nema univerzalnog odgovora na pitanje “koji tip pudera odgovara kom tenu”, jer se svaka od ovih tekstura pravi za različite tipove kože. Možete naći tečni puder za izrazito masnu kožu i, sa druge strane, kameni za suvu. Najbolji puder za vas je onaj koji vamprija, vaša koža sa njim izgleda sveže i namenjen je njenom tipu. Takože, sve tri teksture prave se sa manjom ili većom pokrivnom moći.

“JAK“ PUDER DODAJE GODINE

Verovatno ste primetili da, bez obzira koliko imate godina, kad stavite jak puder izgledate starije i umornije. Zato je važno nanositi vrlo male količine pudera, čak i ako imate neke nepravilnosti. Njih, kasnije, lako možete pokriti korektorom. Da ne biste kupovali nove teksture pudera, onaj koji već imate pomešajte sa kremom koju koristite u srazmeri 1:1. Ukoliko tim “novim preparatom” niste prekrili rumene obraze, na njih stavite malo “čistog” pudera (bez kreme), tapkajućim pokretima. Tako nećete opteretiti ostatak lica, a prekrićete ono što vam smeta. Kožu, koja je sklona boranju, a najčešće je to ona oko očiju, traba najmanje opterećivati jakim teksturama. Posle pudera i laganog korektora, na ovaj deo lica možete naneti neki kremasti hajlajter, u boji vaše kože. Zahvaljujući njemu lice će zablistati i izgledati vrlo hidrirano i negovano.

 

TREBA RAZLIKOVATI MINERALNE OD PUDERA OBOGAĆENIH MINERALIMA

Pudere koje čine 100% minerali pre možemo svrstati u “skincare” nego u dekorativu. Samim tim, oni predstavljaju nastavak nege kože tokom dana. Često čujem pitanje – zašto su oni zdraviji za kožu od konvencionalnih pudera? Pre svega zato što su minerali inertni i sprečavaju razvoj bakterija. Za kožu se “hvataju” kao riblje ljuspice, te ona diše tokom celog dana i, što je najbitnije, reflektuju i odbijaju sunčeve zdrake, te su tako fizička (a ne hemijska) zaštita od sunca. No, koliko god bila oduševljena njima, pomenuću i dva minusa. Prvi je što ih još uvek nema kod nas, ali putovanja u inostranstvo danas nisu retkost, a tu je i naručivanje preko interneta. Drugi je vezan za njihovu prekrivnu moć koja nije velika, ali ona vam tokom dana nije ni potrebna, tim pre što sve nepravislnosti kasnije možete ispraviti korektorom u boji kože. Mineralni puderi su idealni za žene čija je koža problematična (ekcemi, rozacea), ali i za one sa aknama, jer deluju antiinflamatorno. Vrlo je bitno razlikovati proizvode koji su obogaćeni mineralima od onih koji su 100 % mineralni. Na svetskom tržištu su najpoznatiji brendovi Jane Irredale, Young blood,Bare minerals, I.D. minerals…

Autor: B.T.

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.