Prirodna kozmetika: Ukoliko je preferirate, obavezno obratite pažnju na ove inovativne sastojke…

by | 27 avgusta, 2021
prirodna kozmetika

Ako je prirodna kozmetika vaš fetiš, uskoro biste mogli početi da koristite preparate bazirane na novim, i te kako učinkovitim sastojcima!

U kozmetičkoj industriji stvari se razvijaju neverovatnom brzinom. Gotovo da ne prođe dan, a da ne čujemo za neki novi sastojak, preparat, metodu… Raduje nas što se stvari razvijaju u ovom pravcu i što nam je sve više stvari dostupno. I na polju prirodne kozmetike, liste efikasnih sastojaka konstantno se proširuju te i formule unapređuju.

Prirodna kozmetika: Šest novih “igrača” na ovom polju

Za prirodni pH balans: AMONIJAK-OKSIDIRAJUĆE BAKTERIJE

Ove korisne bakterije (AOB), koje se inače prirodno nalaze u koži, uravnotežuju pH vrednost kože i jačaju njen zaštitni sloj. Uskoro, ovaj tip bakterija mogao bi se naći u sastavu gotovo svakog lipbalma, kao sredstvo koje savršeno rešava problem sa suvom i ispucalom kožom usana.

Za regeneraciju: JONSKA VODA

Najnoviji termin u krugovima stručnjaka za lepotu jeste jonska voda. Kapljice vode, obogaćene mineralima i hranjivim materijama iz vazduha i biljaka, vezuju za sebe vlagu u koži, jačaju njen zaštitni sloj i ubrzavaju procese regeneracije.

Za dubinsku hidrataciju: CITRULLUS VULGARIS

Pod ovim latinskim nazivom krije se lubenica. Budući da je superkorisna i da ima nisku cenu, ova ukusna letnja poslastica uskoro bi mogla zameniti kokosovo ulje (vrlo skupo). Kao izuzetno bogat izvor vitamina A i C, ekstrakt lubenice deluje blagotvorno na kožu, ujednačavajući njen ton i teksturu. Određene kozmetičke kuće već su ga uključile u formulacije svojih maski za lice.

Pročitajte i… Organska i prirodna kozmetika – koja je razlika?

Za sve: ULJE MONGONA

Mongon… šta je to? Nije vam poznato?! Ovo egzotično voće ovalnog oblika još je jedan inovativni sastojak kozmetike za negu lica. Ekstrakt semenki manketi drveta iz afričkih savana jeste uljana materija s visokim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina, koje sprečavaju gubitak vlage iz kože. Osim toga, eksperti su utvrdili da alfaeleostearična kiselina, koju ulje sadrži, štiti od UV zračenja.

Za eliminisanje bora: GAK

Ova vrsta južnoazijskig voća bogata je izuzetno delotvornim antioksidansima – likopenom i beta-karotenom, ključnim materijama za eliminisanje bora. Kozmetika na bazi gaka veoma je popularna u Koreji. No, ne sumnjamo da će ubrzo postati trend i u ostalim delovima sveta.

Za osetljivu kožu: MORSKI KONJIC PLANKTON

Ovaj tip algi simpatičnog naziva štiti kožu od negativnih uticaja iz sredine proizvodeći kombinaciju antioksidansa, omega-3 masnih kiselina, lipida i vitamina A, D, E i K. Pojedine kozmetičke kompanije već su ga uvrstile u listu obaveznih sastojaka svojih proizvoda za hidriranje kože. (Napomena: nijedan morski konjic nije uništen u ovom procesu!)

lepotaizdravlje.rsunsplash