Ovaj sastojak je ključan za negu kože u zimskom periodu

by | decembar 1, 2020
Suva koža

Bez dovoljno vlage, koža je najčešće neprijatno zategnuta, suva, hrapava ili se ljušti i puca, što stvara nelagodnost i otežava nanošenje šminke. Bilo da suvu kožu imate samo zimi ili je ona dehidrirana tokom cele godine, trebalo bi da koristite kozmetičke proizvode sa snažnim hidratantnim sastojcima. Pored hijaluronske kiseline i ceramida, izuzetno važan je i glicerin. 

To je ovlaživač koji pomaže zadržavanju vlage i povlači vodu iz dubljih slojeva kože ka površini. Pored toga, glicerin privlači vlagu iz vazduha u gornji sloj kože i zadržava je tamo. (Pročitaj: Hipohlorasta kiselina je pouzdan i bezbedan zaštitnik vaše kože)

Glicerin je jedan od nekoliko hidratantnih sastojaka koji imaju dugotrajni efekat (prevazilazi vreme primene i apsorpcije). On pomaže u poboljšanju funkcije akvaporina u koži, povećavajući vlažnost tkiva. Akvaporini su proteini koji pomažu u održavanju protoka osnovnih hidratantnih supstanci (poput vode) do spoljnih slojeva kože. Redovni protok je ključan za hidrataciju kože, posebno zimi.Suva koža

Članak se nastavlja posle reklama

Sprečite da koža postane suva i gruba

Glicerin je pogodan za sve tipove kože i uobičajen je sastojak hidratantnih krema, posebno onih za osetljivu kožu sklonu ekcemima ili rozacei. Uprkos tome što je to intenzivni hidratator, vrlo je lagan i nećete osećati težinu kada ga nanesete. Nije komedogen, pa neće zapušiti pore, ni dovesti do nastanka akni. (Pročitaj: Hijaluronska, mlečna, voćna? Koja je kiselina najbolja za vaš tip kože?)

Pored toga što se koristi u hidratantnim kremama, glicerin je čest sastojak sredstava za čišćenje lica jer sprečava isušivanja kože i čuva njenu zaštitnu barijeru. Glicerinski balzam neguje suvu i ispucalu kožu, bilo da su to usne, laktovi, zanoktice ili neki drugi deo tela. Glicerin se može pronaći i u preparatima za zaštitu od UV zračenja, kada u kombinaciji sa drugim sastojcima štiti epitel od štetnog zračenja.

Proizvode na bazi glicerina možete koristiti svakodnevno, a kad je vazduh suv ili hladan, to možete činiti i više puta dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsPexels, Getty via Guliver