Nauka dokazala: Vežbanje podmlađuje kožu

Istraživanja pokazuju da redovno vežbanje čini ten zdravijim i lepšim, te podmlađuje kožu. Eksperti otkrivaju na koji način...

by | 24 februara, 2021
vežbanje podmlađuje kožu

Koža je naš najveći organ. A umoreno vežbanje podmlađuje kožu. Baš kao što održava u top-formi i druge organe (srce, na primer), čuva i našu kožu od starenja i drugih oštećenja.

Kada se tokom treninga ubrza srčani ritam, mišići otpuštaju više proteina (IL-15), koji pokreće mitohondrije i podmlađuje njihovo funkcionisanje. To, s vremenom, može učiniti da koža na mikroskopskom nivou izgleda i dvadeset pet godina mlađe. Tako bar pokazuju rezultati studije kanadskog univerziteta „Mekmaster“. Istovremeno, vežbanje pomaže organizmu u kontroli nivoa šećera u krvi i oksidativnog stresa, umanjujući krajnje proizvode glikacije. A upravo oni su krivci za starenje kože, te propadanje veoma važnih proteina, poput kolagena. Dakle, evo kako zapravo vežbanje utiče na kožu… (Pročitajte i: Neka vam ovo bude dodatna motivacija: Kako vežbanje utiče na mentalno zdravlje)

Trening regeneriše

Trening snage izaziva mikrooštećenja u mišićima. Ujedno, on i podstiče mišićna vlakna da se obnove i budu snažnija. Studije pokazuju da vežbanje – bilo da je u pitanju trening izdržljivosti ili pak kardio – pomaže, oslobađajući antiinflamatorne proteine, da se neutralizuju zapaljenski procesi u telu. Takođe, istovremeno, smanjuje nivoe hormona stresa.

Zapaljenje je jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Kada njih neutrališe, vežbanje podmlađuje kožu.

Supsance koje se bore protiv njega štite kolagen i pomažu da se uspori pojava znakova starenja. S druge strane, poznato je da zapaljenje i stres izazvaju i pogoršavaju stanje akni i ekcema. Osim toga, oni i ugrožavaju kožnu barijeru, čineći je suvom i osetljivom. A u slučaju posekotina ili osipa, fizička aktivnost reguliše inflamatorni odgovor kože. Zhvaljujući tome, početna, crvena, upaljena faza kraće traje. (Otkrijte i: Koje doba dana je najbolje za vežbanje? Evo šta kažu činjenice )

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju

Vežbanje podstiče protok krvi u kompletnom organizmu, uključujući i kožu. Poboljšana cirkulacija širi krvne sudove, što ćelijama kože obezbeđuje više hranljivih materija i kiseonika. Generalno, na osnovu izgleda kože može se pretpostaviti kakvog je zdravlja neka osoba. Za besprekoran ten, u dobroj meri zaslužna je cirkulacija. Pored toga, osim pojačanog unosa hranljivih materija, dobra cirkulacija potpomaže i izlučivanje slobodnih radikala i ćelijskih nuspojava. Sve u svemu, trenirajte šta god želite, ali radite to dovoljno intenzivno da biste ubrzali srčani ritam.

lepotaizdravlje.rsjacoblund/ iStock / Getty Images Plus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.