Nauka dokazala: Vežbanje podmlađuje kožu

Istraživanja pokazuju da redovno vežbanje čini ten zdravijim i lepšim, te podmlađuje kožu. Eksperti otkrivaju na koji način...

by | februar 24, 2021
vežbanje podmlađuje kožu

Koža je naš najveći organ. A umoreno vežbanje podmlađuje kožu. Baš kao što održava u top-formi i druge organe (srce, na primer), čuva i našu kožu od starenja i drugih oštećenja.

Kada se tokom treninga ubrza srčani ritam, mišići otpuštaju više proteina (IL-15), koji pokreće mitohondrije i podmlađuje njihovo funkcionisanje. To, s vremenom, može učiniti da koža na mikroskopskom nivou izgleda i dvadeset pet godina mlađe. Tako bar pokazuju rezultati studije kanadskog univerziteta „Mekmaster“. Istovremeno, vežbanje pomaže organizmu u kontroli nivoa šećera u krvi i oksidativnog stresa, umanjujući krajnje proizvode glikacije. A upravo oni su krivci za starenje kože, te propadanje veoma važnih proteina, poput kolagena. Dakle, evo kako zapravo vežbanje utiče na kožu… (Pročitajte i: Neka vam ovo bude dodatna motivacija: Kako vežbanje utiče na mentalno zdravlje)

Trening regeneriše

Trening snage izaziva mikrooštećenja u mišićima. Ujedno, on i podstiče mišićna vlakna da se obnove i budu snažnija. Studije pokazuju da vežbanje – bilo da je u pitanju trening izdržljivosti ili pak kardio – pomaže, oslobađajući antiinflamatorne proteine, da se neutralizuju zapaljenski procesi u telu. Takođe, istovremeno, smanjuje nivoe hormona stresa.

Članak se nastavlja posle reklama

Zapaljenje je jedan od glavnih uzročnika starenja kože. Kada njih neutrališe, vežbanje podmlađuje kožu.

Supsance koje se bore protiv njega štite kolagen i pomažu da se uspori pojava znakova starenja. S druge strane, poznato je da zapaljenje i stres izazvaju i pogoršavaju stanje akni i ekcema. Osim toga, oni i ugrožavaju kožnu barijeru, čineći je suvom i osetljivom. A u slučaju posekotina ili osipa, fizička aktivnost reguliše inflamatorni odgovor kože. Zhvaljujući tome, početna, crvena, upaljena faza kraće traje. (Otkrijte i: Koje doba dana je najbolje za vežbanje? Evo šta kažu činjenice )

Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju

Vežbanje podstiče protok krvi u kompletnom organizmu, uključujući i kožu. Poboljšana cirkulacija širi krvne sudove, što ćelijama kože obezbeđuje više hranljivih materija i kiseonika. Generalno, na osnovu izgleda kože može se pretpostaviti kakvog je zdravlja neka osoba. Za besprekoran ten, u dobroj meri zaslužna je cirkulacija. Pored toga, osim pojačanog unosa hranljivih materija, dobra cirkulacija potpomaže i izlučivanje slobodnih radikala i ćelijskih nuspojava. Sve u svemu, trenirajte šta god želite, ali radite to dovoljno intenzivno da biste ubrzali srčani ritam.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsjacoblund/ iStock / Getty Images Plus