Zastarela pravila dizajna enterijera: Vreme je za promene

by | avgust 22, 2023
Zastarela pravila dizajna enterijera

Odbacite zastarela pravila dizajna enterijera i osvežite svoj dom. A koja su to pravila kojih se više ne treba pridržavati prilikom uređenja doma?

Zastarela pravila dizajna enterijera: Ovoga se više ne morate pridržavati

Težite simetriji

U stvarnosti, soba u kojoj su sav nameštaj i dekor raspoređeni savršeno simetrično će izgledati ravno i dosadno. U dizajnu balans nije važan. Ako još niste spremni da napustite ovo pravilo i više volite da uredite nameštaj sa lenjirom u ruci, dodajte malo asimetrije uz pomoć dekora. Izaberite neparan broj ukrasnih predmeta, kao što su jastuci za sofu i slike.

Članak se nastavlja posle reklama

Bez veštačkih biljaka

Neki dizajneri mrze veštačke biljke. I dok pravo zelenilo ima mnogo prednosti, može biti zahtevno za održavanje. Veštačke biljke su poslednjih godina sve bolje i lepše i sve ih je teže razlikovati od pravih. Glavna stvar je da ne zaboravite da obrišete prašinu s veštačkih biljaka.

Sve stolice moraju biti iste

Članak se nastavlja posle reklama

Sigurno ste slučajno naleteli na prelepu stolici u prodavnici i poželeli da je iako nema potrebe za novim nameštajem. Slobodno kupite stolice različitih modela, veličina i boja. Kontrastni elementi će kuhinju ili trpezariju učiniti elegantnijom i neobičnijom. Ako ćete ovako ukrasiti sobu, uzmite u obzir nekoliko nijansi. Poželjno je da sto bude što diskretniji. Stolice mogu biti različite širine, ali trebalo bi da budu jednake visine. I dodajte najmanje jedan identičan par.

Izaberite neutralne tepihe

Članak se nastavlja posle reklama

Tepisi pomažu da se ceo enterijer poveže, ali to ne znači da moraju da ostanu neupadljivi i neutralni. Živopisan tepih može biti kreativan element i dati prostoriji jedinstven izgled. Kada kupujete tepih, posmatrajte ga ne samo funkcionalnu stvar, već i kao umetničko delo.  Odlučite se za svetlije boje, smele šare i neobične teksture.

Ostavite plafon beo

Članak se nastavlja posle reklama

Dizajnu plafona se obično pridaje najmanje pažnje, a prema zastarelim pravilima može biti samo beo. Ovo je uglavnom zbog straha da će plafon u boji učiniti da soba izgleda skučeno. Ali ovo je zabluda. Sa pravim pristupom, korišćenje plafona će, naprotiv, vizuelno povećati prostoriju. Razmislite o zanimljivom dizajnu plafona kako biste prostoriju učinili modernijom. Na primer, možete pokriti plafon tapetama (čak i privlačnim prugastim ili metalik) ili ga obojiti svetlom bojom.

Osvežite enterijer bez kupovine novih stvari

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages.co.uk