Ženski orgazam: 10 mitova u koje treba da prestanemo da verujemo!

by | oktobar 27, 2022
Ženski orgazam

Ženski orgazam je odavno trebalo da prestane da bude tabu tema. Pa ipak, u neke mitove i dalje verujemo. 

Seks, orgazam i zadovoljstvo su teme o kojima često razmišljamo, još češće pričamo, ali, nažalost, nastavljamo da verujemo u stereotipe koji nisu tačni. Seksolozi govore o tome kako postići orgazam, na internetu možete pronaći hiljadu i jedan savet za žene, ali obilje informacija nam ne ide uvek na ruku….

Ženski orgazam- zablude i mitovi

Mit 1. Orgazam se može postići samo penetracijom

Iz nekog razloga, mnogi veruju da je orgazam moguć samo tokom prodornog seksa sa partnerom. Međutim, statistika kaže drugačije: u 75 odsto slučajeva žena ne može da postigne orgazam, ma koliko seks bio dobar. Tajna se krije u u anatomskim karakteristikama: što je klitoris bliži vašoj vagini, veća je verovatnoća da će se penetracija završiti vašim orgazmom. Nekima će poslužiti samo direktna stimulacija klitorisa, pa nemojte misliti da je vaginalna penetracija jedini siguran način.

Članak se nastavlja posle reklama

Mit 2. Masturbacija  kvari intimni život sa partnerom

Masturbacija ni na koji način ne smanjuje verovatnoću da ćete tokom seksa sa partnerom postići orgazam. Pre će biti suprotno. Tokom samozadovoljavanja bolje ćete upoznati karakteristike svog tela, koje kasnije možete da podelite sa partnerom. Ali ako često koristite vibrator, onda ne zaboravite da s vremena na vreme napravite pauzu, tako da zbog njihove efikasnosti ne zaboravite na druge načine postizanja orgazma.

Mit 3. Ženski orgazam i korišćenje viratora

Sa fiziološke strane, vibrator ne utiče negativno na naše telo. Problem može biti drugačiji: toliko ćete se naviknuti na seksualne uređaje da na mentalnom nivou nećete doživeti iste emocije i zadovoljstvo od jednostavne masturbacije. Vibratori ubrzavaju proces ekscitacije, intenzivno stimulišu i samim tim mnogo brže dostižete orgazam. Zbog toga, tokom seksa sa partnerom, možete doživeti razliku u senzacijama, što stvara mit o gubitku osetljivosti.

Mit 4. Svaka žena može da doživi orgazam

Nemojte misliti da svaka žena može postići seksualno opuštanje. Oko 10-15% doživljava anorgazmiju – stanje u kojem ne doživite orgazam u trenutku intimnosti. Anorgazmiju mogu izazvati lekovi (uključujući antidepresive), moralna i fizička trauma i anatomske karakteristike. Ali odsustvo orgazma ne znači da je vaš seks sa partnerom loš i da ne može biti ugodan. Dobar seks može biti dobar i bez orgazma, ali ako vam je seksualno oslobađanje važno, pokušajte da koristite razne igračke tokom odnosa.

Članak se nastavlja posle reklama

Mit 5. Ženski orgazam zavisi samo od fizioloških karakteristika

Seksolozi potvrđuju: za većinu žena orgazam zavisi ne samo i ne toliko od fizičke intimnosti i fiziologije. Naime, naše mentalno i emocionalno stanje ovde igra veliku ulogu. Razlozi za nedostatak orgazma mogu biti i stalni stres, umor, anksioznost ili strah, stid, nedostatak osećanja prema muškarcu. Orgazam je višestruki i prilično složen proces koji se ne može objasniti samo fiziologijom.

Mit 6. Što duže traje polni odnos, veća je verovatnoća da ćete postići orgazam

Trajanje seksualnog odnosa nije značajan faktor koji može uticati na vaše seksualno oslobađanje. Ne postoji jedinstveni vremenski standard koji treba poštovati. Svaki par ima svoj ritam i samo oni to mogu da znaju. Štaviše, kod nekih žena ciklus uzbuđenja je prilično spor, dok je nekome, naprotiv, dovoljan samo uvod da se jako uzbudi.

Članak se nastavlja posle reklama

Mit 7. Ženski orgazam se oseća drugačije od muškog

Postoji mišljenje da je ženski orgazam prijatniji i emocionalno obojeniji od muškog. U stvari, doživljavamo ista osećanja kada doživimo orgazam. Na ovu temu sprovedeno je više od jedne studije: muškarci i žene su pokušavali da shvate sa čijeg su lica ispisani osećaji seksualnog oslobađanja (i na kraju su se prevarili). Uprkos različitoj anatomskoj strukturi genitalnih organa, naša osećanja i percepcije su isti.

Mit 8. Ako vi i vaš partner doživite orgazam u različito vreme, postoje problemi u vašoj vezi

Nemojte misliti da opšti trenutak orgazma može biti pokazatelj vašeg intimnog života. Navodno, ako to ne postignete istovremeno, onda se možete smatrati parom bez međusobnog razumevanja i jake veze (i seksualne i mentalne). Muškarci i žene se razlikuju po nivoima stimulacije – ono što dovodi do orgazma kod jednog možda neće raditi za drugog, i to je u redu. Kroz seks pokušavamo da dobijemo maksimalno zadovoljstvo i isporučimo ga partneru, pa se mnogi parovi naizmenično fokusiraju jedno na drugo. Ovo vam omogućava da se koncentrišete na karakteristike svakog od njih i tačno postignete vrhunac.

Članak se nastavlja posle reklama

Mit 9. Ženski orgazam će izostati ako koristimo kondome

Prisustvo kondoma, naprotiv, može doprineti seksualnom oslobađanju, pri čemu žena neće pomisliti da postoji šansa da zatrudni ili dobije infekciju od svog partnera. Smirenost, samopouzdanje i zaštita će vam igrati na ruku.

Mit 10. Sve žene lako postižu orgazam nekoliko puta zaredom

Da, ženski višestruki orgazami postoje. Ali to ne znači da se to dešava svaki put tokom odnosa (i za svaku ženu). U najmanju ruku, ženi može biti teško da postigne seksualno oslobađanje, a kamoli da ga ponovi. Stimulacija klitorisa nakon orgazma može biti neprijatna, a većina žena ima isti refraktorni period kao i muškarci.

Članak se nastavlja posle reklama

5 načina kako da doživite orgazam baš svaki put

Lepota i zdravljeegorr/iStock/Getty Images Plus via Getty Images