5 znakova da ste na korak od razvoda

by | novembar 3, 2023
znakovi da ste pred razvodom

Nisu sve ljubavne priče predodređene da imaju srećan kraj – ovo su znakovi da ste na korak od razvoda

Važno je shvatiti da brak ne može da se završi neočekivano – to je uvek dug proces, praćen nizom crvenih zastavica, koji, međutim, nisu uvek očigledni samom paru. Psiholozi vam otrkivaju glavne znake da ste na ivici razvoda.

5 znakova da ste na korak od razvoda

Problemi sa seksom ili njegov nedostatak

Gubitak fizičkog kontakta je opasan ne samo na fizičkom planu – on neminovno dovodi do gubitka psihološke i emocionalne intimnosti, što, zauzvrat, postaje uzrok sukoba, prevara i razdvajanja.

Štaviše, ako samo jedan od partnera ne želi intimnost, to ne vodi uvek do prekida – najčešće, ako problem nije rešen, drugi traži i pronalazi aktivnosti koje popunjavaju nastalu prazninu. Vremenom se u njegov život integrišu novi hobiji, što nepovratno menja njegove prioritete – u takvoj situaciji partneri mogu da nastave da žive pod istim krovom, ali nemaju praktično ništa zajedničko.

Znakovi da ste na korak od razvoda: Minimalna komunikacija

Svoja osećanja, misli, emocije i iskustva delimo sa partnerom rečima, komunikacijom, dijalogom – na taj način ne samo da imamo priliku da izlijemo dušu, već i dobijemo povratnu informaciju.

Ako je komunikacija svedena na minimum, ograničena na rutinske fraze ili razgovor o svakodnevnim temama, to je jasan znak da je došlo do negativnih promena u odnosima para – partneri su počeli da žive drugačijim životima, što je apsolutno nespojivo sa konceptom srećan i čvrst brak.

Stalne nesuglasice

Kada u porodici vladaju ljubav i sloga, čak i najsmešnije stvari koje partner uradi ili kaže izgledaju nam slatke i smešne. Ne obraćamo pažnju na nedostatke izabranika, smatrajući ih beznačajnim.

Međutim, ono što ne primetimo kod nama bliske i drage osobe može postati uzrok ozbiljnih sukoba u komunikaciji osobom prema kojoj smo ravnodušni. Male stvari postaju toliko očigledne da se iza njih ne vidi ništa pozitivno ili dobro. Kao rezultat toga, ili ulazimo u aktivnu fazu borbe ili ignorišemo konflikt, prigušujući svoja osećanja i emocije, što uvek dovodi do fatalnih posledica i za odnose i za našu psihu.

Znakovi da ste na korak od razvoda: Osećate se usamljeno

Ako sve u životu ide po starom, ali se unutra iznenada pojavila neka velika neobjašnjiva praznina i osećaj globalne usamljenosti, to je jasan znak da postoje ozbiljni problemi u vezi.

Osećaj usamljenosti u braku je prilično čest. Nastaje kada se suočimo sa nerazumevanjem naših osećanja i iskustava, kada partner prestane da pridaje značaj onim stvarima koje su nam važne i vredne. U početku pokušavamo nešto da objasnimo, pokažemo, ispričamo i dokažemo, ali se postepeno navikavamo na činjenicu da nekada bliska osoba sada živi po drugim vrednostima, drugačijim konceptima. Vremenom je sve manje želje da se otvorimo prema partneru, jer shvatanje da reči i postupci ne nailaze na odgovor – korak po korak se udaljavamo od partnera, shvatajući da nema povratka.

Nedostatak sreće

U nekom trenutku one stvari koje su prijale i donosile sreću postale su beznačajne, a ono što je, naprotiv, ranije izgledalo trivijalno, sada boli. Kao rezultat toga, zajednički život postaje prazan i nezanimljiv, a osećaj sreće nas napušta, ostavljajući na svom mestu depresiju i apatiju.

fizkes/istock/gettyimagesplus

Tagovi: