Pitali smo šest žena mogu li i porodica i karijera biti na prvom mestu

by | 6 aprila, 2021

O životnom žongliranju između dve, ponekad suprotstavljene, uloge – naše sagovornice pričaju nam iskreno i bez zadrške. Saznajte odgovor da li karijera i deca mogu biti na prvom mestu?

Priredile: Nadežda Jokić, Lidija Ćulibrk

Bojana Barović
Mama Leone (4,5) i Simeona (2)  i preduzetnica

Beba i pokretanje posla

Roditeljstvo i razvijanje privatnog biznisa dešavali su mi se istovremeno. Početkom prve trudnoće bila sam svesna da je posao bitan segment mog života bez kog ne bih bila potpuno ostvarena. Takođe, znala sam da ću zbog bebe život nastaviti u Srbiji i da je modelingu došao kraj. Nisam znala šta me čeka, ali sam imala veliku volju da pokrenem svoj biznis koji bi, za razliku od honorarnih poslova, mogao jednog dana da mi donese stabilnost i konstantu – ono čemu većina teži pri osnivanju porodice. Kad se Leona rodila u Los Anđelesu, moja mama je bila s nama i pomagala nam. Kada smo stigli u Beograd, suprug i ja smo najčešće bili sami, ali tada to nije bilo toliko teško – moj brend Free Baby i njegova muzička platforma YouBox bili su tek u pripremnoj fazi.

Razvojna faza brenda
Kada se Simeon rodio, bilo je zaista teških momenata – dvoje male dece, svako sa svojim potrebama, uz brendove koji su u ozbiljnoj razvojnoj fazi. Prvu godinu smo nekako izgurali, a jedan period smo imali i plaćenu pomoć. To mi je značilo jer sam mogla mirnije da provedem vreme u kancelariji, te završim većinu obaveza. Provodila sam i noći uz kompjuter i žrtvovala sve drugo – zarad dece i posla. Suprug mi je, doduše, nekada prebacivao što sam previše s decom, jer je posao ponekad, ipak, trpeo. Ali kako se prodaja Free Baby proizvoda povećavala, tako je rastao i broj mojih zaposlenih i – samim tim skidao se deo tereta s mene, barem kada su tehničke stvari u pitanju. Danas firma funkcioniše dobro, iako ja nisam svaki dan aktivna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Barovic (@bojanabarovic)

Roditeljstvo, najvažniji posao
Sad, kad više ne moram da radim noću, koristim večeri za opuštanje, i to je zaista ključno ako želimo da budemo uspešni na više polja. Bez perioda opuštanja, s vremenom se dolazi u stanje konstantne presije. No, iako je ponekad bilo teško, mnogo mi je značilo što sam uvek uz decu – čak i kada radim, jer roditeljstvo će uvek biti moj najvažniji posao.

***

Marija Veljković
Mama Đurađa (8), Rose (6), Neve (3), TV lice i jutjuberka

Balans, ključ sreće

Teško je održavati bilo kakvu vrstu balansa. Posao, prijatelji, porodica i lični život – moj izbor je da imam troje dece, oni su moja velika sreća, ali ni moj posao ne sme da trpi. Ako sam u jednom periodu potpuno posvećena poslu, a obično tako bude kad imam snimanja, onda se posle toga najviše posvećujem deci. Jeste teško, ali izvodljivo je.
Izazov dva različita posla

Moj primarni posao je rad na RTS-u. Kad su snimanja u toku, ne postoji radno vreme, ali ja taj posao obožavam. YouTube kanal je u jednom životnom periodu došao kao novi izazov. Naši prvi video sadržaji bili su televizijski, a ovaj kanal je zapravo potpuno drugi žanr. Olakšavajuća okolnost jeste to što za YouTube mogu da radim od kuće, često kad mališani odu da spavaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marija Veljkovic (@mare.veljkovic)

Pomoć i opuštanje
Pomaže mi dadilja, koja „uskače” jednom ili dva puta nedeljno, kada fizički ne mogu da postignem da budem na više mesta u isto vreme. Znači mi njena pomoć. Uveče, kada deca legnu u krevet, dešava mi se da se preispitujem da li sam mogla više da provedem vremena s njima ili pak da nešto uradim bolje. Opuštanje od obaveza je važno i meni mnogo znači. Šetam kad su deca zauzeta, idem na treninge, čitam, idem na masažu jednom nedeljno. Mada ponekad na tretmane moram da povedem i decu.

***

Mirjana Ljubojević
Mama Sofije (12), Dušana (7) i profesorka Poljoprivrednog fakulteta

Najodgovorniji posao na svetu

Često čujemo da je roditeljstvo najodgovorniji, ali i najnaporniji, posao, od kog zavisi u kakvog će čoveka to biće sutra izrasti. Od momenta kad odlučite da želite decu pa do kraja života, svaka sekunda, svesno ili nesvesno, usmerena je ka njima. Sve navedeno u velikoj meri važi i za profesiju koju sam odabrala. U njoj imate odgovornost prema nečijoj deci – ma koliko ta deca bila velika, jer od njih gradite budućeg inženjera, istovremeno igrajući i neizbežnu ulogu pedagoga. Dvadeset četiri sata, svih dana u godini, traži se da podjednako budete posvećeni i porodici i poslu. Tad se napravi jedini prihvatljiv, doduše i najteži, scenario, a to je apsolutno nerazdvajanje profesionalnog i privatnog života. Deca ne mare mnogo za radno vreme, ni za regularno, a kamoli ono produženo koje traje dokle mora, ne razumeju ni nervozu. Ima perioda kad svoju ulogu jako loše igram, a ima, ipak, mnogo više onih kada smo do te mere zajedno da jedni drugima doslovno dosadimo.

Photo Credits: Boris Kočiš / arhiva magazina “Lepota i zdravlje”

Cena akademske karijere
Nema momenta kad ne postoji griža savesti usled odvajanja od dece, i to je najveći teret žena koje su odabrale akademsku karijeru i bavljenje naukom. Istraživanje je neprestana pokretačka snaga, izazov kom ne možete odoleti, a u takvim okolnostima balansira se na sve moguće i nemoguće načine, a cilj je uvek isti – deci i sebi nadoknaditi propušteno zajedničko vreme.

Do poslednjeg daha
Imam najlepši posao na svetu i posvećujem mu se do poslednjeg atoma snage, istovremeno crpeći iz njega energiju i inspiraciju. Sa decom je slično, oni su, s jedne strane, roditeljima izvor strepnje i nervoze, ali sve što iz vas izvuku nesvesno, sa druge strane, vrate vam ljubavlju – i te kako svesno. Zapravo jedno nikako ne isključuje drugo i – da bi žene bile kompletne i zadovoljne sobom, treba im i vreme za sebe na poslu, gde rade na svom napretku i afirmaciji, i ono s decom kod kuće, pri čemu, naravno, usmeravaju svoje mališane ka pravim vrednostima.

***

Sara Oster
Mama Despota (5), blogerka i infuenserka

Posao od kuće

Svaka majka koja radi posao od kuće pokušava da svoj rad organizuje tako da ga razdvoji od roditeljstva i bude svesno prisutna na oba polja. Bloging je vrsta posla u kojem nema „ne radim vikendom, ili kad sam na letovanju i zimovanju”. I to je mana ovog posla, ali naravno da, kao i sve u životu, on ima i prednosti, a ja i dalje učim kako sve da uskladim.

Kvalitetno vreme
Volim da pišem o kvalitetnom ispunjavanju slobodnog vremena, a koje nam je svima postalo luksuz. Delim sa svojim pratiocima koje muzeje i izložbe posećujem, zatim antikvarnice i knjižare, knjige koje čitam, kako sadim i vodim brigu o kućnim biljakama, šta crtam, koje blogove i sama pratim, kako vreme provodim pored reke Save sa svojim sinom igrajući domine i skupljajući lišće za herbarijum. Sve to se prožima s mojim poslom prevodioca i vođenjem bloga, koji se radi ponekad i iz više delova dnevno, a često i uveče, kad dete zaspi, pa do sitnih sati.

Prozor u privatnost
Moj suprug Marko bavi se javnim poslom već niz godina, kao i njegov brat i otac, tako da je on od detinjstva deo medijskog neba, kao sad i naš sin Despot. Moj blog je samo još jedan mali dodatni prozor u naš život, u kojem ja, ipak, vrlo vodim računa koliko i kako želim da podelim svoju i privatnost svoje porodice.

Druženje uz blogovanje
Redak sam bloger koji se sa svojim pratiocima viđa i u „offline”, i to od prvih meseci vođenja bloga – od 2015. Sve majke koje su tada dolazile na Momsters druženja dolaze i danas. Imam lep i poseban odnos sa svojim pratiocima i nije uopšte „caka” u tome kakva sam ja, već kakvi su oni – „lepe oči lepo vide”. Nikada za ovih pet godina nisam doživela negativno iskustvo na mrežama, koje su meni donele samo dobro. (Pročitajte i… Novac i karijera: Odgovori na sva vaša pitanja)

Vođena osećanjima zahvalnosti
Bloging za mene nikad nije bio online mesto gde ću se voditi pravilima kako da budem uspešnija, već isključivo svojim osećajem. Na mom profilu, stvorila se jedna vrlo jaka zajednica požrtvovanih majki, željnih znanja, a takve žene menjaju svet. Zahvalna sam.

***

Ida Prester
Mama Roka (7), Ria (4), pevačica i preduzetnica

Biznis u vreme korone

Krenula sam s privatnim preduzetništvom i registrovala svoju firmu kao solo umetnik u najgore vreme, tik pred pandemiju koronavirusa. Tako sam odmah videla kako je kad je najgore, pa verujem da može biti samo bolje. Jednostavno, bio je trenutak da se osamostalim i budem sama odgovorna za svaki svoj potez. Teže je sad kada sam solista i imam svoju firmu, ali je i zrelo. Ne sakrivam se više iza tuđih odluka, stala sam sada u potpunosti iza onog što radim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Idaprester (@ida_prester)

Život na točkovima i preseljenje
Preselili smo se u moj rodni grad i trenutno sam baš „pregažena”. Stalna putovanja me često iscrpe, ali prihvatila sam da je to sad moj život. Poslovi, familija, prijatelji – sve mi je to i tu i tamo. Jedan nerazmrsiv čvor u kom ću biti doživotno upetljana. Posao me melje, a klinci nisu nikad bili zahtevniji. Jako su vezani za mene zbog promene sredine, ali znam da to neće trajati zauvek, pa stisnem zube i – trudim se da uživam u svakom trenutku, koliko god da sam premorena. Dadilju više nemam u Zagrebu, deca su već dovoljno velika. Ali tu su moji mama i tata, ne znam šta bi bez njih. Svakodnevno se viđamo i pomažu mi u svemu.

Podrška je najvažnija
Moj suprug Ivan je apsolutno posvećen kad je tu, ali smo deca i ja često sami u Zagrebu, dok on radi u Beogradu. Šalim se često da imam muža moreplovca. Ali trenutno je tako i ne bunim se. Nas žene gde god da bacite, snaći ćemo se. Kad se ljudi vole, pronaći će način da funkcionišu.

***

Natalija Lazić
Mama Dušana, Jovane i Milice i aktivistkinja

Odložena karijera

Spoj roditeljstva i profesije
S obzirom na to da sam majka troje dece, od kojih je srednje osoba s autizmom, u početku sam bila stava da odložim svoju karijeru. Sad kad su deca porasla, kao master menadžer u kulturi i medijima, bavim se promovisanjem talenata i kreativnosti osoba s autizmom i osoba s invaliditetom uopšte. Aktivna sam i u umetničkom udruženju XNebogradX, kao producent projekata koji promovišu inkluziju. Spojila sam roditeljstvo i profesiju, što se pokazalo kao veoma uspešna kombinacija.

Photo credits: via Natalija Lazić

Deca zahtevaju odricanje

Odgajanje dece zahtevalo je mnogo posvećenosti, energije i odricanja. Sklad u porodici, podrška, uzajamno razumevanje, a potom sazrevanje i uspesi dece, rezultirali su time da nikad nisam osećala nezadovoljstvo što se nisam bavila svojim poslom, koji obožavam.

Uvek sam se trudila da radim na sebi, a praćenje kulturnih događaja i kontakti s kolegama iz oblasti umetnosti su mi mnogo značili. Odatle sam crpela energiju koja mi je bila neophodna, pre svega zbog Jovane – kojoj je naša podrška bila najpotrebnija. To je dovelo do toga da naša deca izrastu u poštene i uspešne ljude. Sada imamo Dušana, avio-inženjera, Jovanu, umetnicu u solo pevanju, i ekonomistkinju Milicu.

Poruka za mame
Mlade mame bih posavetovala da se, ukoliko je moguće, bave svojom profesijom. Sigurno je teško sve uskladiti, ali može se pronaći način. Treba da ohrabruju sebe, ne odustaju ni onda kada im se čini da nema izlaza, da veruju da će se uložen trud i vreme odraziti na napredak njihove dece. Korisno je i da pronađu pozitivne primere iz života sličnih porodica i da radost odrastanja svoje dece dele s najbližima.

lepotaizdravlje.rsSleva nadesno: Jana Hyla, Boško Karanović, Vlada Maraj