Meditacijom do uspeha na poslu

by | 22 februara, 2019

Kada želimo nešto da naučimo, svi nastojimo da mu se pažljivo posvestimo, da budemo pozitivni i strpljivo idemo napred. No skloni smo da često zaboravimo da prvi korak u svemu predstavljamo mi sami, odnosno naš dobar odnos sa samim sobom. Ni jedna spoljna okolnost ne može doneti sreću i uspeh, ako nije usklađena sa nama samima. Isto je i kod posla kojim se bavimo.

piše: Milica Stojiljković, učitelj meditacije, TaiChi-a i Bahov praktičar

Centar za lični razvoj „Lepo mi je“ www.lepomije.rs

 

Svi želimo da budemo uspešni, da imamo novac i dobru poziciju, da smo puni samopouzdanja, ali mnogima ne uspeva da to i postignu. Razlika među onima koji su uspeli i koji nisu, leži u dobrom odnosu sa sobom. Veze, kontakti, novac i drugi spoljni faktori, mogu primarno pomoći da uspeh u poslu bude bolji, ali isto tako mogu nestati u trenutku.

A u tom momentu se zapitamo: ko smo mi, bez svega toga. U tome leži odgovor – naš identitet leži u nama, a ne u spoljnim okolnostima. I što se pre posvetimo pažljivo, korak po korak, pronalaženju svog identiteta, to ćemo biti uspešniji, ne samo u poslu, već i na drugim životnim poljima. Da bi nam to pošlo za rukom, važno je da napravimo promenu na ova tri nivoa: misli, osećanja i svest. Tehnika koju pritom možete primeniti je jednostavna, ali do ostvarenja cilja ćete doći samo ako imate strpljenja i volje da se upustite u svaki od ovih koraka. Nemojte se zavaravati da možete postići instant uspeh bez truda i da je dovoljno da mislite pozitivno. Priroda je udesila da nije dovoljno, jer naš mozak, telo i energija – funkcionišu kao celina.

Evo predloga 3 koraka koja možete praktikovati svakog dana i već nakon 15 do mesec dana ćete uvideti da se kvalitet vašeg odnosa prema poslu i uspehu menja na bolje.  Ja to mogu, umesto – ne mogu, ne znam, nemam…

Ako ste uhvatili sebe da prečesto izgovarate – „ja nikada neću doći na tu poziciju“, „ja jedino mogu naći posao ako imam vezu“, „nesposoban sam da to uradim“, „poludeću od umora i obaveza“ i slično, vašim mislima je potrebna hitna promena fokusa. Ako stalno vrtite negativne misli o po glavi, nema ništa nelogično u tome što vam se takve stvari i dešavaju.

Zato, hajde da probate da izgovarate u sebi ono što biste želeli: „ja imam divan posao u kome sam uspešan“, „uspešan sa u svemu što radim“, „imam posao koji me ispunjava“, „sa radošću i ljubavlju svakog dana radim svoj posao“….

Izaberite bilo koju formulaciju, ali posvetite vreme da:

– Razmislite šta bi vas učinilo najsrećnijom osobom u vezi sa poslom, a da nema baš nikakvih ograničenja;

– Formulišite to u par rečenica
– Izgovarajte tu rečenicu u sebi, svaki put kada počnu da vas preplavljuju negativne misli (možete je ponavljati bezbroj puta, sve dok ne počnete to radite po automatizmu)

Budite zahvalni na onome što imate

Kada leva hemisfera mozga počne da prima nove impulse, promenom fokusa misli, ona počne da se usklađuje sa desnom hemisferom gde se događaju promene na emotivnom nivou, na nivou celine vašeg bića. Zato od pukog ponavljanja misli u sebi nema ništa, ako ne promenimo i kvalitet svojih emocija.

Najlepša emocija koja će vas pokrenuti na promenu je zahvalnost na onome što imate, umesto patnje za onim što nemate. Zato kada izgovarate u sebi pozitivne misli, pokušajte pre toga da probudite zahvalnost na trenutnim okolnostima, ma kakva one bile. Svako, baš svako iskustvo nas uči da razumemo nešto što do tada nismo razumeli. Tako da iako sada niste zadovoljni svojim poslom ili ste nezadovljni što ga nemate, budite zahvalni na tom iskustvu. Ono vas je i pokrenulo na promenu na bolje.

Osvestite gde je blokada

Dakle, uvežbajte da ponavljate pozitivne afirmacije u sebi, da oživite osećaj zahvalnosti u isto vreme, ali da biste trajno postigli promenu odnosa prema izazovima na poslu, morate verovati – sebi i mogućnosti da se promena dogodi.

Zato je važno da meditirate – svakog dana, do 5 minuta, tako što ćete zatvoriti oči, udobno se smestiti i izgovoriti u sebi: Molim da mi sazri polje posla (ili formilišite sličnu rešenicu po svom izboru).

Stvari će postepeno početi da se menjaju na bolje. Uočavaćete sve više svoje misli i emocije koje vas sputavaju da idete napred, a kada ih postanete svesni, biće vam mnogo lakše da se sa njima suočavate. Probudite ljubav prema sebi i onome što radite, jer ako nije tako, trošite vreme uzaludno. Ako se opredelite da trajno radite na polju svog razvoja, meditacija može biti pravi izbor.

Veliki mesečni horoskop za novembar 2018: Jedan znak očekuje bračna ponuda!Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.