Kuhinja i trpezarija po feng shuiu

by | 3 maja, 2009

Lepota i zdravlje - Kuhinja i trpezarija po feng shuiuVodite računa da vam kuhinja bude svetla, čista i suva, jer to ima pozitivan uticaj na chi energiju hrane koju ste spremili. 
Prilikom organizacije prostora i nameštaja u kuhinji obavezno odaljite šporet od sudopere.

– Šporet i sudopera predstavljaju chi energiju vatre i vode i zato bi trebalo da budu pažljivo smešteni kako bi se izbegao neskad.

U idealnom slučaju, nemojte ih stavljati tik jedan do drugoga, a ako je moguće, i ostale vodene elemente (frižider, mašina za posuđe) držite podalje od štednjaka.

Postavite zdrave, lisnate biljke između pećnice i sudopera kako biste uskladili vatru i vodu.– U tamne uglove prostorije usmerite svetla lampi ili lustera.

– 

Činije sa voćem i drugi aranžmani sveže hrane i cveća pridonose zdravom strujanju chi energije. – Kad je reč o trpezariji veliku pažnju posvetite održavanju higijene jer je to prostorija u kojoj pripremate hranu. Takođe, vodite računa da je svetla i proverena jer to pogoduje dobroj probavi i stvara pozitivnu atmosferu.

– Nameštaj u trpezariji trebalo bi da ima glatke i zaobljene površine kako bi se lakše čistile.

Oblik stola utiče ne protok chi energije oko njega, pa tako i na atmosferu prilikom obeda. Sam oblik stola može da ima više jina ili pak janga, pa će tako okrugao ili kvadratni sto imati više janga i prenositi dinamičnu energiju. Ovalan ili pravougaoni sto podstiče blažu energiju koja je bolja za opušteno obedovanje.

Sjajni metalni nameštaj podstiče brži, dinamičniji protok energije.

– 

Stolnjaci i ubrusi takođe mogu da menjaju energiju obroka. Tkanina sama po sebi usporava gibanje chija. Podmetači od plute, platna ili bambusa deluju umirujuće.

Drvene činije i keramika grube strukture imaju više jina, kao i osvežavajuća hrana s mnogo vode, poput salate i voća.

Pribor s drvenim drškama stvara lakšu, opušteniju atmosferu.Lepota i zdravlje - Kuhinja i trpezarija po feng shuiu

Tagovi: