Mame i kćerke: KARIJERA

by | 27 jula, 2009


Da li majka sputava ili podržava kćerkin izbor kada je reč o karijeri i koliko utiče na njenu odluku? Evo šta o tome kažu naše čitateljke, učesnice Oriflamovog izbora za naj majku i kćerku…


STOJANOVIĆKE: RAZLIČITE AMBICIJE

 


Anka Stojanović (43), nezaposlena
lepota i zdravlje Karijera u drugom planu Moja karijera je moja porodica. To je izuzetno važan i odgovoran posao koji se radi sa velikom ljubavlju. Studirala sam italijanski jezik i na drugoj godini počela sam da radim kao turistički vodič, a ovaj dinamični i zanimljivi posao odvojio me je od fakulteta. U to vreme upoznala sam svog supruga koji je već bio završio studije i odlučila sam da se udam. Nakon Aleksandrinog rođenja, vodila sam još nekoliko kraćih tura, ali više nisam želela da se razdvajam od deteta. Ruski sam upisala iz ljubavi, nešto kasnije, kad sam već rodila drugo dete. Ali, čim prohodao, mog sina više niko nije mogao da ga ukroti i bila sam primorana da sve svoje vreme posvećujem deci. Međutim, nikad nisam potpuno odustala od ideje da završim studije. Nedavno sam se vratila na fakultet i sad sam “bolonjski” student.

Različite želje Mislim da će i moja kćerka biti dobra i požrtvovana majka, ali sigurna sam da neće izabrati moj put. Kad je reč o karijeri, mnogo bolji uzor joj je njen otac, lekar, koji je veoma uspešan, ambiciozan i posvećen poslu. Aleksandri će karijera biti veoma važna, ali neću dozvoliti da joj izmakne sreća koju donose majčinstvo i porodica.

Deca na prvom mestu Već sad joj savetujem, iako je vrlo mlada, da treba na vreme da počne da misli o porodici, kao što i drugim ženama iz svog okruženja ponavljam da paze da ne propuste ono što je najvažnije – da rode dete, na vreme. Vrlo je teško uskladiti karijeru i decu, svako od nas želeo bi da bude kreativan i da se ostvari kroz posao, a da porodica zbog ne trpi.


Aleksandra Stojanović (19), studentkinja arhitekture

Majčina karijera Mama na poslovnom planu nije mnogo postigla jer se posvetila porodici. Sigurna sam da to neće biti moj izbor i potrudiću se da nađem balans između karijere i porodice. Imala sam priliku da vidim koliko je mama nezadovoljna, naravno, ne zato što nam se posvetila, već stoga što nije ostvarila svoje ambicije. Meni je karijera važnija nego njoj i ne bih volela da se nađem u njenoj situaciji.

Kako je majka usmerava Mama dosad nije uticala na moj izbor, ni škole, ni fakulteta. Dok sam išla u osnovnu, često smo pričale o tome šta bih mogla kasnije da upišem. Tada mi je savetovala da, kad dođe vreme, upišem stomatologiju. Međutim, kad sam otkrila šta me zanima, podržali su me i ona i tata. Mama je veoma srećna što studiram ono što volim, mislim da ne želi da se, kao ona, posvetim samo porodici. Kad je pretrpana obavezama, često ume da kaže: “Nemoj jednog dana da se nađeš u ovakvoj situaciji”.

Koleginice studentkinje Sad, kad se vratila studijama, podržavam je i divim joj se što posle toliko godina ponovo uči. Ne znam da li bih imala volje za to. Sad smo u istoj situaciji, samo što ja imam manje obaveza u kući. Ipak, trudim se da mami pomognem koliko god mogu, kako bi i ona imala dovoljno vremena da uči.

Od budućnosti očekuje… I karijeru i porodicu. Ne vidim sebe kao ženu koju, kad se vrati kući s posla, nema ko da dočeka. Ali ne mogu da zamislim ni da su poslovi u kući moja jedina obaveza.


RADIČEVIĆKE: UZAJAMNA PODRŠKA


Gordana Radičević (66), profesor književnosti u penziji

lepota i zdravljeRavnoteža između porodice i karijere Porodica i deca uvek su mi bili na prvom mestu, ali sve preostalo vreme posvećivala sam poslu i ličnom usavršavanju. Radila sam u prosveti, ali i u spoljnoj trgovini, tako da mi je i karijera bila dinamična. Nisam uticala na Ivanin izbor zanimanja jer je oduvek bila vrlo samostalna. Ali, s obzirom na veliko životno iskustvo, uvek imam neki savet za nju.

Kćerkina budućnost Želim da Ivana bude uspešna, da se maksimalno angažuje na poslu, ali i da bude zadovoljna time što radi. Već tokom studija uspela je da se zaposli i od tada je promenila nekoliko različitih zanimanja. Postala je žena od karijere, a nadam se da će uskoro voditi miran porodičan život.


Ivana Radičević (37), profesor geografije

Mama kao uzor Karijera mi je važna sve dok ima izazova, moralne satisfakcije i ličnog zadovoljstva. Majčino zanimanje nije direktno uticalo na moj izbor, ali moguće je da sam to imala negde u podsvesti. Kad sam bila u prvom razredu osnovne skole i kad me je učiteljica pitala šta bih volela da budem kad porastem, odmah sam odgovorila: “Učiteljica!”.

Dragoceni saveti Mislim da se mama na poslovnom planu ostvarila onoliko koliko je htela i koliko joj je prijalo u određenom periodu. Ne razmišljam o tome da bi trebalo da dosanjam njen san ili da ostvarim nešto što ona možda nije uspela. Moj odnos sa mamom uopšte nije takmičarski. Različite smo, svaka ima svoje želje, interesovanja i ciljeve, koje želi da ostvari na svoj način. Međutim, njeni saveti mi mnogo znače.


BOŽANIĆKE: SUPROTNI TEMPERAMENTI


Borka Božanić (48), knjigovođa

lepota i zdravljePorodica na prvom mestu Karijera mi jeste važna, ali zbog porodice joj se nisam u potpunosti posvetila, bar kada je reč o napredovanju i usvršavanju. Međutim, mnogo radim i imam zaista bogato poslovno iskustvo, što je, po meni, veliki uspeh.

Kćerkine odluke se poštuju Katarina ima potpunu slobodu, i njene želje i odluke za mene su zapovest. Neka njena inetersovanja uopšte mi nisu bliska, ali trudim se da ih razumem. Mnogo volim svoj posao, ali nije mi padalo na pamet da joj savetujem da se školuje za knjigovođu jer je uopšte ne vidim u toj priči.

Vizija ćerkine budućnosti Mislim da je za ženu važno da ima karijeru i da se ostvari na tom planu. Pre svega u finansijskom smislu, ali i zato što se zahvaljujući poslu čovek stalno razvija kao osoba. Naravno da je porodica na prvom mestu, ali da bi žena bila potpuno zadovoljna, mora da radi.

Saveti Katarina je samostalna jer živi u drugom gradu od svoje petnaeste godine. Dobar je đak, imam poverenja u nju i nema teme o kojoj ne možemo da razgovaramo. Moja je obaveza da joj pomažem na sve načine, pa i savetima. Maksimalno se trudim i da je finansijski podržim, kako bi mogla da ostvari svoje snove. Uvek sam verovala u ono što radi, a naučila sam je da je najbolja stvar u životu – baviti se poslom koji voliš.


Katarina Božanić (18), učenica četvrtog razreda gimnazije

Šta želi da postane Želim da budem glumica, ali svesna sam toga da je vrlo teško ostvariti taj san. Ako mi ne pođe za rukom da položim prijemni, upisaću psihologiju. Što god da radim, želim da budem uspešna, volela bih da mama bude ponosna na mene.

Najveći oslonac Mislim da je mama, s obzirom na svoje sposobnosti, mogla da postigne mnogo više. Ali, starijeg brata je rodila kad je bila mojih godina, zbog čega nije završila fakultet. Smatra da treba da se ostvarim na poslovnom planu, a znajući koliko volim glumu, stalno mi govori da moram da verujem da ću uspeti. Kad god sam obeshrabrena, podiže mi moral, jer veruje u mene i moj talenat.

Skladan život Želim da imam mnogo dece, pa sam se unapred pomirila s tim da ću u jednom periodu svog života karijeru staviti u drugi plan. Međutim, mislim da to ne treba da bude “za stalno” i da se posao ne sme nikad potpuno zanemariti. Deci se svakako treba posvetiti, ali neću svesti svoj život na kuću i porodicu.


Tekst: Bojana Janjušević; Foto: PR

Tagovi: