Istraživanje dokazalo: Redovno druženje sa prijateljicama, preduslov je za dobro mentalno zdravlje

by | 26 februara, 2019

S obzirom na užurbani način života i svakodnevne obaveze, sve ređe uspevamo da u pregust raspored ubacimo i kafu sa najboljim prijateljicama. Međutim, jedno sociološko istraživanje, sprovedeno na Oxfordu, dokazalo je da viđanje sa prijateljicama, pozitivno utiče na zdravlje žena. Stručnjaci tvrde, da bi žene morale naći vremena za svoje prijateljice, barem 2 puta nedeljno, ako žele zdrav psihički život.

Sociolog i psiholog Robin Dunar, tvrdi da druženje, socijalizacija i smeh, pozitivno utiču na imunitet žena, a uz to, oslobađaju od stresa i smanjuje osećaj anksioznosti.

Istraživanje je otkrilo da samo dve, od 5 žena izlaze sa drugaricama jednom sedmično, a i to postaje ređe, kada zasnuju porodicu. Zapravo, kada ih posao i porodica okupiraju, ženama ostane zaista malo vremena i energije da se posvete negovanju svojih prijateljskih odnosa.

Ovo istraživanje je potvrdilo da druženje manje grupe prijateljica, pozitivno utiče na psihičko zdravlje svake od njih, jer je to vreme za opuštanje i oslobađanje od stresa, kroz osmehe.

Ovakva okupljanja povećavaju dozu serotonina i oksitocina u krvotoku, pa se žene nakon druženja sa prijateljicama osećaju poletno i energično.

Da bi bile rasterećene, zdrave i nasmejane, žene povremeno moraju napustiti rutinu i naći vreme samo za sebe. Ukoliko vode računa o svom psihičkom zdravlju, one će biti fokusiranije na posao i porodicu, pa je neophodno da s vremena na vreme nađu priliku da se zabave sa prijateljicama.

Pročitajte i…4 zlatna pravila za bolji kvalitet života

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.