Ručak: Gulaš od bundeve sa kus kusom

by | novembar 11, 2017

Pokušavamo da iskoristimo povrće u vreme sezone jer su tako namirnice najhranljivije. Izabrali smo bundevu kao jedno od jesenjih plodova, a veoma je zdrava, utiče povoljno i na sistem za varenje.

 

Sastojci:

  •  1 srednji crni luk
  •  2 čena belog luka
  • 1 kašičica svežeg đumbira, sitno rendanog
  • 1,5 kašičica mlevenog kumina
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • ¼ kašičice ljute paprike, opciono
  • malo rendanog muskatnog oraščića
  • 1 štapić cimeta
  • 1 konzerva paradajz pelata od 400 g
  • 500 ml povrtne supe
  • oko 700 g bundeve, očišćene
  • 2 kašike suvog grožđa
  • so po ukusu, svež peršun

 

  • 300 g kus kusa
  • 300 g vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli

Pripema:

Gulaš:

U šerpi propržite crni luk, pa onda dodajte beli luk, đumbir i mešavinu začina. Pržite dok se masa ne sjedini. Dodajte paradajz, promešajte i krčkajte oko 5 minuta. Dodajte bundevu, suvo grožđe i supu. Posolite po ukusu i ostavite da se krčka na srednjoj vatri dok bundeva ne omekša, oko 15-20 minuta.

Kus kus:

U šerpu sipajate vodu za kus kus, dodajte so i ulje. Pustite da proključa pa dodajte kus kus. Poklopite, ugasite ringlu i ostavite oko 5 minuta da kus kus nabubri. Probajte, ako je tvrd dodajte još malo vode. Višljuškom promešajte kus kus.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu!

Foto: stocksnap

A.G.