3 brza i jednostavna, healthy recepta Ane Plavšić – zašto ih ne biste probali već danas?!

Doručak, ručak & desert – rešeno! Ako se pitate šta da kuvate danas – pri tom nemate mnogo vremena a želite da jedete zdravo – imamo rešenje za vas!

by | 25 maja, 2021

Na svom blogu i profilima na društvenim mrežama Ana Plavšić deli ne samo recepte i savete za zdraviju ishranu već je i neiscrpan izvor inspiracije da i sami zakoračite na zdraviji put.
Zamolili smo je da izdvoji za nas tri recepta koje ćemo zavoleti i praviti iznova i iznova, jer su zdravi i ukusni, a ujedno jednostavni i brzi.

Carrot cake ovsena kaša

Kašu s dodatkom šargarepe volim malo duže da kuvam jer šargarepa tada pusti svoju slast i postane divno mekana.

Potrebno (za 2 osobe):

• šolja ovsenih pahuljica
• 2 kašike mlevenog lana
• kašičica cimeta
• kašičica mlevenog rogača
• 1/3 kašičice muskatnog oraha
• prstohvat morske soli (za intenzivniji ukus)
• kašičica arome vanile
• šolja + 1/4 šolje mleka (300 ml)
• kašičica neotopljenog kokosovog ulja (ili 3 kašičice otopljenog)
• šolja vode
• veća šargarepa
• 1 zrelija banana
• ¼ šolje suvog grožđa (ili drugog
suvog voća, po izboru)

Priprema:
1. Šargarepu oguliti i izrendati.
2. U šerpicu ubaciti ovsene pahuljice, mleveni lan, cimet, rogač, morsku so i muskatni orah. Umešati narendanu šargarepu tako da bude potpuno obložena začinima i pahuljicama.
3. Potom sipati mleko, vodu i ekstrakt vanile. Temperaturu ringle pojačati. Bananu ispasirati, pa je dodati u šerpicu i dobro izmešati.
4. Kada počne blago da vri, temperaturu smanjiti i kuvati uz povremeno mešanje sve dok se dovoljno ne zgusne. Dodati kokosovo ulje i izmešati.
5. Kad je kaša gotova, presuti je u činijicu, te je obogatiti suvim grožđem i omiljenim topinzima. Moj predlog su domaći kikiriki
puter, nar, med, orasi i još malo cimeta.

 

Healthy lemon pasta

Stigli su nam topliji dani, te je ova lagana i „fresh” pasta idealna. Uživaćete!

Potrebno (za 2 osobe):

• 50 g putera
• 3 čena belog luka
• kora limuna
• 250 g paste po izboru
• 1+1/2 šolje graška
• 2 šolje rendanog mocarela sira (ili sir po izboru)
• oko 60 ml vodice u kojoj se kuvala pasta
• morska so – po ukusu
• ½ kašičice bibera
• 1/3 kašičice čilija
• + rukola, čeri

Priprema:
1. Sipati u veću šerpu vodu u kojoj će se kuvati pasta i grašak. Posoliti je. Kada provri, prvo dodati zamrznuti grašak, pa posle 2-3 minuta pastu. Kuvati prema uputstvu s kesice.
2. Na blago zagrejani tiganj dodati puter. Čim se otopi, dodati sitno seckani beli luk i koru limuna.
3. Kada luk fino zamiriše (posle 3-4 minuta), dodati biber i čili. Izmešati.
4. Doliti malo vode u kojoj se pasta kuvala, a kada pasta omekša, dodati i nju u tiganj. Po želji doliti još vode od paste.
5. Umešati sir, posoliti po ukusu i – to je to. Lemon pasta gotova za svega petnaestak minuta. Za dodatni ugođaj pastu poslužite s
rukolom, čerijem i sa još malo sira odozgo.

(Probajte i… Dva recepta iz “Divljeg kuvara: Prolećna salata za čišćenje organizma i salata od koprive za rumene obraze)

Jaffa bombice

Evo ideje kako još da uživamo u omiljenom jaffa ukusu, ali ovog puta – na Healthy način.

Potrebno:
• ½ šolje oraha
• ½ šolje prepečenih badema (ili lešnika, a možete staviti i kombinaciju – ¼ šolje badema + 1/4 šolje pečenih lešnika)
• ¼ šolje kakaoa
• 2 kašike soka od narandže
(30 ml) + izrendana kora
• prstohvat morske soli
• 1/3 šolje kokosovog brašna
• 2 kašike meda
• šolja urmi (15-16 komada)
+
• ½ šolje crne čokolade
• kašičica kokosovog ulja

Priprema:
1. U blender prvo ubaciti orahe, bademe ili/i lešnike, te ih izblendati do teksture brašna. Umešati kakao i so.
2. Potom ubaciti urme i sok od narandže. Blendati sve dok se ne dobije jednolična i testasta smesa.
3. U smesu dodati med. Na kraju sipati kokos i koru od narandže i sve dobro izmešati.
4. Smesa treba da bude prilično lepljiva. Od smese praviti kuglice željene veličine. Kuglice odložiti u zamrzivač na sat do dva.
5. Čokoladu istopiti s kokosovim uljem, te smesu ostaviti da se prohladi. Ohlađene kuglice uroniti u čokoladu. Odložiti ponovo u zamrzivač na nekoliko minuta kako bi se čokolada stegla.

Dopali su vam se Anini recepti? Potražite više na instagram profilu @anahealthylife___ kao i na blogu Ana Healthy Life.

 

Natural Health Marko Milivojević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.