Pitali smo nutricionistu: Celo jaje vs belance – šta je zdravije?

by | 22 septembra, 2021
Celo jaje vs belance

„Trener mi je savetovao da klasičnu kajganu ili omlet zamenim onim od belanaca. Ali, meni je žao da ne upotrebim žumanca. Mislim, šta ću s njima? A ukus da i ne pominjem“, napisala nam je čitateljka. I nije jedina koja ima dilemu: Celo jaje vs belance? Odgovor smo potražili od nutricionistkinje Marije Đurković.

Dakle, da li su jaja poželjna u jelovniku kada želimo da smršamo i da li bi trebalo izbegavati žumance?

Žumance sadrži više masti, ali ranije tvrdnje da sadrži i loš holesterol (LDL) nisu tačne, jer novija istraživanja pokazuju da holesterol iz hrane ne utiče na porast holesterola u krvi, nego su za to zaslužne zasićene masti.

Celo jaje ima odličan nutritivni sastav, pa pored onoga što možete videti na vizualu ispod, sadrži i vitamine A, D, E, riboflavin, kalcijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i cink.

Zašto onda neko jede samo belance?

Belance se često dodaje jelima kada želimo da pojačamo unos proteina, ali ne i masti i kalorija.

Ako ste na restriktivnoj ishrani, i dalje možete jesti celo jaje, ali vodite računa o količini.


Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Pročitajte i… Jaja s pesto sosom su najnoviji hit na internetu, a mi nemamo ništa protiv

Anna Shvets via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.