Pitali ste nutricionistkinju: Glukozno-fruktozni sirup – šta treba da znamo?

by | 19 januara, 2022
Marija Đurković
Verovatno ste se na ambalažama različitih proizvoda – od muslija peko kečapa do konditorskih proizvoda – susretali sa terminom glukozno-fruktozni sirup. O kakvom se tačno sirupu radi i treba li da izbegavamo ovaj sastojak? Ovo pitanje postavili smo nutricionistkinji Mariji Đurković
Visoko fruktozni kukuruzni sirup ili HFCS (High Fructose Corn Syrup) često se koristi u prehrambenoj industriji, jer je jeftiniji i slađi od običnog šećera i produžava rok trajanja prerađevinama.
Dobija se od kukuruznog skroba u kom se deo glukoze, uz dodavanje enzima, menja u fruktozu, do razmere 55:45, odnosno 55% fruktoze i 45% glukoze. Ovo ga čini mnogo slađim od šećera, jer je fruktoza slađa od glukoze, a u običnom šećeru su fruktoza i glukoza prisutne u razmeri 50:50.

Glukozno-fruktozni sirup je nezdraviji od samog šećera!

Fruktoza odlazi direktno u jetru, gde pokreće lipogenezu – proizvodnja triglicerida, što predstavlja glavni uzrok oštećenja jetre, koja se naziva „masna jetra“. Fruktoza utiče na jetru na isti način kao akohol. Sa druge strane, podiže nivo insulina u krvi, samim tim je češća pojava dijabetesa, insulinske rezistencije, povišenog pritiska, povišenog holesterola i slično.
Čitajte deklaracije, i izbegavajte proizvode koji sadrže glukozno-fruktozni sirup.

Pročitajte i… Pitali ste nutricionistkinju: Zdraviji slatkiši – koje da izaberem?

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.
lepotaizdravlje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.