„Mama, hoću slatko!“ Pitali smo nutricionistkinju treba li da popustimo

Nije lako odoleti dečjim zahtevima kada požele da pojedu nešto slatko. Evo šta savetuje nutricionistkinja...

by | 14 jula, 2021
Marija Đurković

Šta da uradimo kada dete traži slatkiše, pitanje je koje muči sve roditelje. S jedne strane, znamo da time ne činimo ništa korisno za zdravlje svog deteta, a s druge, naravno, želimo da udovoljimo mališanima. Odgovor smo potražili od nutricionistkinje Marije Đurković.

Piše: Marija Đurković

Roditelji me često pitaju da li da popuste pred zahtevom kada dete traži slatkiše i da li je uopšte u redu uskraćivati slatkiše deci.

Vi ste roditelj i vi određujete kada nešto može, a kada ne – i to je potpuno u redu. Kada ne biste uveli pravilo – kada su dozvoljeni slatkiši a kada nisu – dete bi ih zamenilo za sve druge obroke u danu. Kada bi dete samo biralo, verovatno bi se kompletan jelovnik sastojao samo od slatkiša i slanih grickalica.

Pročitajte i… Ishrana školske dece: Šta svaki roditelj treba da zna

Šta odgovoriti kada dete traži slatkiše

Kao nutricionista, savetovala bih vam da krenete ovim redom:

  1. Prvo probajte sa zdravim zamenama. Stavite pred dete porciju naseckanog voća kada dođe vreme za užinu. Ako to ne upali…
  2. Nađite se na pola puta. Recimo, dete vam traži keks, vi mu na tanjir stavite jedan do dva keksa + iseckano voće + nekoliko orašatih plodova. Dobili su ono što su želeli, ali ne u količini koju bi inače pojeli. Ako ni ovo ne prođe…
  3. Uvedite jedan slatkiš po želji na dan, u vreme užine, i budite istrajni u tome da se dogovor poštuje.

Argumenti za uporne mališane…

Ako dete nastavlja da insistira i uporno vam traži slatkiše više puta u toku dana, predlažem da probate sa nekim od sledećih rečenica:

  • Čokolada/keks/lizalica ovoga puta nije na meniju. Znam, bilo bi super da je imamo sada.
  • Ovo nije vreme za slatkiše i grickalice. Kada bude vreme užine, dobićeš ih.
  • U subotu će za užinu biti čokolada, a danas imamo jabuku i kikiriki puter. I ja jedva čekam, ali moramo se strpeti.

Ako ste primetili, u ovim rečenicama nema osude ni povišenog tona. Dete je dete i normalno je da voli slatkiše. Uostalom, volite ih i vi, pa uz odričnu rečenicu uvek dodajte i nešto čime ćete iskazati razumevanje te istaći da se i vama to jede, ali se takođe morate strpeti.

Uh, težak posao, pa neka vam je sa srećom i javite da li je nešto od ovoga upalilo!

 Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.
via Marija Đurković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.