“Tajni” recept za sos od orašastih plodova koji doktorka koristi u svojoj (biljnoj!) ishrani

by | 27 januara, 2022
sos od orašastih plodova

Kada imate pri ruci dobar sos, to je zaista sve što vam je potrebno da obrok pretvorite iz dobrog u odličan. A posebno je korisno ako se hranite (pretežno) biljnom ishranom. Zato smo “bacili oko” na tajni recept za sos od orašastih plodova koji jedna doktorka, veganka, koristi skoro svaki dan, a koji smo zapazili na njenom Instagram profilu.

Dr Kejsi Mins, suosnivačica kompanije Levels Health koja se bavi metaboličkim zdravljem uz upotrebu monitora za kontinuirano praćenje nivoa glukoze u krvi, podelila je na Instagramu jedan od svojih omiljenih saveta za zdravu ishranu: Ako imate pri ruci kremasti sos na bazi orašastih plodova i semenki – veganski i pretežno biljni obroci momentalno postaju “10 puta bolji”, kako ona kaže.

Koristeći kao bazu bilo koju kombinaciju orašastih plodova i semenki (njen omiljeni izbor su suncokretovo i laneno seme), u kombinaciji sa malo jabukovog sirćeta, belog luka, malo tamari sosa i čilija u prahu – dobijate sos u kojem nema mleka niti nezdravih masnoća (kao u majonezu), a koji se može koristiti sa skoro svim plantbased jelima. Takođe pruža i zdravstvene prednosti.

A upotreba uz grilovano povrće samo je početak. Kada dr Mins kaže da koristi ovaj sos svaki dan – ne laže.

– Koristim sos od orašastih plodova i semeki kao alternativu pavlaci, krem siru, kremastim prelivima za salatu, majonezu, kremastom tako sosu, umacima i sosevima za testenine… – dodaje ona u svom postu. Opcije su beskrajne. Da biste sami napravili sos, pratite njen recept u nastavku.

Savršeni sos od orašastih plodova

Sastojci:
  • ½ šolje mešavine orašastih plodova / semeki
  • ½ šolje + 3 kašike filtrirane vode
  • 1 kašičica čilija u prahu
  • 1 kašika tamari sosa
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 3 čena belog luka
Priprema:

1. Stavite 1/2 šolje orašastih plodova i semenki – koju god kombinaciju želite – u blender. Dr Mins koristi laneno i suncokretovo seme.

2. Dodajte 1/2 šolje + 3 kašike vode i začine: jabukovo sirće, beli luk i tamari.

3. Blendajte na jakoj temperaturi jedan minut dok smesa ne postane kremasta. Dodajte čili u prahu i kratko izmiksajte dok se ne umeša pomeša.

4. Ako želite malo ređi sos, jednostavno dodajte još vode.

5. Koristite u različitm biljnim obrocima za dodatnu dozu ukusa, ali i zdravih sastojaka.

Još tri verzije sosa dr Mins potražite u postu ispod:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casey Means, MD (@drcaseyskitchen)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.