Categories Ljubav

Kako izgleda zabavljati se sa manipulatorom?

Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina "Lepota i Zdravlje"
Piše: Tamara Bogunović, novinar magazina “Lepota i Zdravlje”

Možda bi bilo važno na početku da pomenem da ovo nije zapravo lično moja priča, što svakako ne znači da i sama nisam bila nekad u takvom partnerskom odnosu, verovatno jesam, a da nisam ni znala. Ovo je priča sećanje moje prijateljice na jednu davnu vezu u kojoj je “zaglavila” i duže nego što je iko prognozirao, ali i duže nego što je trebalo. Kako izgleda zabavljati se sa čovekom koji je mentalni manipulator?

Razmišljajući na ovu temu setila sam jedne psihološke tribine, na kojoj sam bila, gde sam saznala da je narcizam odlika manipulativnih ljudi, i obrnuto. Baš smo u aktuelnom, martovskom izdanju magazina pisali na tu temu (pročitajte obavezno!), tako da se ja ne bih puno osvrtala kako izgleda sa psihološke strane takav profil muškarca, a kako on izgleda u svakodnevnom životu, otkrila mi je ona – drugarica.

Foto: Pixabay

Manipulativne osobe žele po svaku cenu da vas ubede da je vaša percepcija problema, pa i života, svega što vi radite i kako radite, zapravo pogrešna. Takoše, da je jedino njihovo mišljenje ispravno, argumentujući kroz sijaset različitih primera, i to sve sa željom da vi nikako “ne dobijete taj spor”. Izuzetno su sposobni da vam uliju nesigurnost i dovedu vas do faze da preispitujete svoje stavove, i u skladu sa njegovim argumentima da ih menjate.

Verbalno ponižavanje, unižavanje i omalovažavanje partnera kako u društvu tako i udvoje je drugi prepoznatljivi signal manipulatora. Zašto to rade? Opet da biste vi osetili nesigurnost. Nesigurnost je oaza u kojoj se može “lomiti” nečiji karaktera, a osobama koje žele da vas promene je upravo to cilj. Manifestuje se kroz sitnice, ali koje se uvek iznova ponavljaju.

Pružiće vam nezaboravno iskustvo u krevetu kako biste uvek imali na umu šta biste mogli da izgubite, što je većini dovoljno dobar razlog da ne požele da odu od druge osobe. Poznata je ona “što valja ne treba menjati”.

Česte svađe, ljubomorne scene, i namerna nerviranja su česta pojava kod takvih ljudi. Stalno će vas držati u osećanju da ste negde pogrešili, da niste dovoljno dobri. Stvoriće vam želju da se dokazujete. Zameraće vam dosta toga. A ljubomoru će služiti kao alat da iznova i iznova se trudite da potvrdite svoju naklonost prema njemu.

Pročitajte i… Sve mi možemo biti Elizabet Gilbert! Ovih 9 stvari sam naučila zahvaljujući njoj


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA