Categories LJUBAV I SEKS

“Sindrom slomljenog srca” nakon raskida i ostali simptomi znak su da patimo!

Raskid veze je uvek stresna i teška stvar, bez obzira kakvi razlozi bili u pitanju. Danima nakon raskida osećate tugu, melanholični ste, a ponekad i besni, ali osim emotivnih rekacija dešavaju se i fizičke promene u organizmu koja mogu uticati na stanje vašeg tela i vaš izgled. Psiholozi kažu da mozak raskida često doživaljava kao ,,malu smrt” voljene osobe, zato i ne čudi težina perioda koji nastupa nakon pucanja veze.

U današenjm postu otkrivamo vam kakve se to fiziološke promene dešavaju u organizmu nakon RASKIDA.

Fizički bol i osećaj zavisnoti su stvarni – Možda vam se desilo da nakon raskida osećate bol u telu i odmah da vam kažemo to nije plod vaše uobrazilje! Istraživanja su pokazala da nakon raskida zaista možete da osetite stvaran fizički bol pri pomenu bivšeg partnera ili pri pogledu na njegouv ofotgrafiju, a ponekad je dovoljno i da samo pomislite na nju ili njega! Pored toga osećaj bukvalne zavisnosti od nekoga je takođe stvaran i realan. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet Columbia je dokazao da osobe koje su nedavno raskinule osećaju zavisnost od bivšeg partnera sličnu onoj koju doživaljavaju zavisnici od kokaina – želja i fizička potreba koju signalizira mozak su gotovo identični! Često se zato dešava da osobe koje su nedavno raskinule, nedostatak partnera nadoknađuju hranom. Neverovatno, zar ne?

Pojačano lučenje adrenalina – Adrenalin je hormon koji telo luči u trenucima opasnosti i on zapravo organizam stavlja u stanje ekstremne napetosti omogućavajući telu da brzo reaguje u slučaju potrebe za odbranom ili spašavanjem života. To je prirodni instinkt. Kakve veze ima sa raskidom? Adrenalin je povezan i sa pojačanim stresom i anskioznošću koji nakon raskida nastupa, tako da je napetost mišića koju možete osećati krajnje realna pojava. Problem je što u situacijama gde vam je život ugrožen adreanlin i kortizol imaju itekako povoljnu reakciju, pogotovo ako dođe do potrebe za reakcijom. Međutim, nakon raskida pojačano lučenje ovih hormona može da donese samo negativne posledice, jer potrebe za fizičkom reakcijom tela nema. Napadi besa i plača mogu biti izduvni ventil da se oslobodite napetosti koja nastaje.

Usporavanje funkcionisanja digestivnog trakta – Opet krivi su hormoni. Kortizol koji se pojačano luči kada ste u periodu duboke emotivne patnje utiče na smanjenje dotoka krvi u digestivni trakt pa se usporava i njegovo funkcionisanje. Generalno, ovo može da dovede do povećanja masnih naslaga. Dakle, nije čudo što se brojne osobe nakon raskida ugoje.

Pojačano pojavljivanje bubuljica i drugih nesavršenosti na licu – Generalno, stres utilče na CEO organizam, pa tako i na stanje vaše kože. Naravno, raskid ne mora da bude jedini razlog za pojačano izbijanje bubuljica na licu, ali svakako može da doprinese.

9 znakova koji otkrivaju da on nije pravi za tebe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA