„I živeli su srećno do kraja života“ – Potreban je samo jedan faktor da vam se bajke ostvaruju

by | 1 januara, 2017

Da je potrebno svega pet minuta nasamo s partnerom da proceni hoće li njihova veza potrajati, tvrdio je davne 1986, psiholog Džon Gotman.

veze 1

On je okupio mnoge nedavno venčane parove kako bi proučavao njihovo ponašanje i pokušao je da predvidi hoće li ostati zajedno.

Šest godina nakon prvobitnih proučavanja pokazalo se da je njegova prognoza bila tačna u ogromnih 94 posto slučajeva.

Ono što je ovaj iskusni psiholog tražio u svakoj vezi, a što smatra ključnim za dugu i uspešnu vezu je ljubaznost.

Pročitajte i…6 vrlo jasnih znakova da imate posla sa emotivnim manipulatorom

Nastavak na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

On smatra kako je potrebno da partneri jedno prema drugome budu ljubazni i velikodušni, svakog dana.  Naime, Gotman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome, parovi s najvećim šansama za opstanak veze.

Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gotman i predvideo.

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, ali su pravu istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr Gotman merio.

Pročitajte i…Ova vrlina mogla bi skupo da košta vašu vezu ili brak

Nastavak na sledećoj strani…

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su dojam kao da su se suočili sa tigrom, a ne nekim ko bi trebalo da bude njihov životni partner.

Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo, te su jedno prema drugome ljubazni, nalaze se u emocionalno i psihološki, znatno ugodnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak, prenosi Cosmopolitan.hr

Pročitajte i…Ako ovo radi, nije ‘Onaj pravi’ i nema ozbiljne namere sa vama


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.