Nesporazumi u vezi ili braku? Prebrodićete ih uz ove savete

by | 11 novembra, 2020
ne treba raditi u vezi

Nesporazumi u vezi ili braku ne treba da budu nešto što olako shvatate

Zbog sve većih potreba, zahteva i želja, informacija kojima smo svakodnevno izloženi u vezama ili brakovima se sve češće javljaju konflikti. Tada nastupa faktor – vreme. Tempo kojim živimo, pa čak i u ovoj vanrednoj 2020. ne ostavlja nam puno prostora da se posvetimo jedni drugima, a svim znamo da ako se problemi ne rešavaju na vreme, stvari samo postaju gore, osobe isfrustrirane… Na red zatim dolazi – raskid, odnosno razvod.

Kad se to ima u vidu, jasno nam je zašto danas svaki treći brak doživljava krah. Ali, zbog čega mora da dođe do toga?

Rasprave o temama o kojima se vaša i partnerova mišljenja razlikuju nikad nisu prijatne nikome, ali uz malo pažnje možete ih učiniti mnogo prihvatljivijim. O tome je pričala psihoterapeutkinja Teri Orbuč koja je dala nekoliko vrlo važnih saveta o tome kako da se nosite s konfliktima u braku… (Pročitaj: Kako da znate da li imate odličan seks)

Nesporazumi u vezi ili braku: Kako ih prebroditi?

1. Posvetite se rešavanju problema

Sledeći put kad poželite da razgovarate s partnerom o nečemu što vas nervira, počnite razgovor preko telefona, mejla ili poruke. Kažite mu o čemu hoćete da pričate i kako se zbog toga osećate. Zatim ga pitajte da li hoće da kad dođe kući ili nekog drugog dana, da o tome razgovarate. Na taj način će on imati vremena da o svemu razmisli, pa rasprava sigurno neće biti tako žustra kao što bi, verovatno, bila da ste ga uhvatili nespremnog za tu temu.

Ljubavni horoskop za 4. i 5. jul

Getty via Guliver

2. Nesporazumi u vezi? Pažljivo birajte reči

Dok s partnerom razgovarate o ozbiljnim temama, a nastojite da izbegnete svađu, birajte riječi. Često, tokom žestokih rasprava, kažemo nešto zbog čega nam je kasnije žao. Stoga, dobro promislite o svemu što ćete reći i pokušajte da izbegnete reči kao što su “uvek” i “nikad”. Njima partnera dovodite u bezizlaznu situaciju u kojoj će se on samo povući ili – još više iznervirati. (Pročitaj: Šta je “razvod spavanja” i da li vam treba?)

3. Nemojte iznositi argumente u spavaćoj sobi

Konflikte u spavaćoj sobi, naročito pre spavanja, treba izbegavati. Da ne biste pali u iskušenje da, ipak, započnete raspravu, nemojte u krevetu pokretati ozbiljne teme. Spavaća soba treba da bude neutralna zona. Želite li “seks pomirenja” samo kažite da vam je žao ili da ćete se potruditi da korigujete svoje ponašanje.

lepotaizdravlje.rsDrazen Zigic/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.