Zamke zaljubljivanja: Šest grešaka koje pravimo kada nam se neko dopada

by | 20 maja, 2023
Zamke zaljubljivanja

Zaljubljenost je divan osećaj, ali on sa sobom nosi i neke neoprezne i pomalo opasne zamke zaljubljivanja. Stoga, pokušajte da dodatno obratite pažnju na ove greške.

Zamke zaljubljivanja u koje svi upadamo

Zaljubljenost je prijatno stanje i svi uživamo u čarima zaljubljivanja. Međutim, u ovom periodu je perecepcija partnera iskrivljena, a izmišljena slika se u stvarnosti mnogo razlikuje od realne.

Idealizacija partnera

Kada se zaljubimo, mi stvaramo idealnu sliku o partneru. Sva osećanja prema njemu su hipertrofirana i stoga nam se čini da je željena osoba idealna za nas. Njegovi nedostaci se automatski pretvaraju u vrline što narušava percepciju  stvarnosti i dovodi do razočaranja u budućnosti.

Ignorisanje spoljašnjeg sveta

Osobe koje nas okružuju nam nisu više interesantni kao potencijalni partneri. Svu pažnju usmeravate na osobu u koju ste zaljubljeni da ne primećujete nikoga u blizini. Slična situacija se razvija i u intimnom životu: osećanja su tako jaka da se prošlo iskustvo obezvređuje, a budućnost se smatra savršenom i to nas ostavlja zaglavljenim u postojećim vezama koje možda i nemaju osobine kakve mislimo.

Zamke zaljubljivanja:Opravdavanje negativnih obrazaca ponašanja

Uvek pronalazite načine da opravdavate njegove smešne izgovore i propuste jer ne možete da prihvatite da vaš partner može da uradi nešto loše. Ovo se pretvara u zamku i čini da osoba ne primećuje postojeće probleme u vezi.

Finansijska iscrpljenost

Strast prema partneru postaje toliko velika da prestanete da računate na svoje finansijske mogućnosti. Potrošnja moće biti usmerena na kupovinu poklona, predmeta koje obožavana strana voli, kao i na česte izlaske u kozmetičke salone i restorane. Iz želje da se dopadnete partneru, ne obraćate pažnju na štedljivost i ekonomičnost.

Zamke zaljubljivanja: Izgradnja nerealnih planova

Period zaljubljivanja čini da ljudski mozak postoji u paralelnoj realnosti. U tom slučaju, mi sebi i partneru dajemo očigledno neostvariva obećanja. Na primer, sa entuzijazmom maštate o skupim odmorima ili zajedničkom životu, ignorišući materijalnu stranu problema.

Fiksacija na odnose

Često kada ste u vrhuncu svoje veze, budete zaokupljeni partnerom da prestajete da se zanimate za živote vaših prijatelja i odnose sa njima, zaboravljajući i na važne sastanke. Često u ovom slučaju krivite njih što  ne žele da se postave u vaš položaj. To dovodi do toga da u vašem životu ne postoji niko sem partnera sa kojim veza možda i neće opstati.

Zaljubljenost je divna i u njoj treba uživati. Ali pokušajte da objaektivno sagledate stvari. U ovom slučaju, ne treba zamerati partneru da se drastično promenio i postao rugačiji. Verovatno vi počinjete da uviđate njegovu realnu ličnost. Stoga, uživajte u zaljubljenosti, ali budite svesni i njenih efekata.

PeopleImages/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.