Mokasine i oksfordice: Idealna obuća za jesen 2023

by | 16 septembra, 2023
Mokasine i oksfordice: Idealna obuća za jesen 2023; devojka nosi crne mokasine

Šta su mokasine, uz šta idu oksfordice i koja je idealna obuća za jesen? Mokasine i oksfordice su najpopularnija jesenja obuća za sezonu 2023.

Svi vole mokasine i oksfordice

Ne možemo da se odlučimo između mokasina i oksfordica – neodoljive su i jedne i druge…

 Mokasine

Mokasine je, prema svim postojećim legendama, izmislio norveški obućar Nils Gregorijuson Tveranger u 20. veku. Mladost je proveo u Americi, učeći veštinu pravljenja cipela. Nils se vratio u Norvešku kada je imao 20 godina, istovremeno je napravio svoj model cipela, koji je nazvao „Aurland mokasine” (nešto kasnije – „Aurland cipele”) u čast norveškog grada Aurlansa, gde je proveo detinjstvo. Lokalno stanovništvo zavolelo je ove cipele i ubrzo su postale veoma popularne. Mokasine su počele da se izvoze u Evropu, gde su ih primetili američki turisti. Tako se slava „norveških mokasina“ proširila širom sveta.

Na osnovu ovog modela, porodica obućara Spalding iz Amerike počela je da pravi iste cipel. Jednostavne cipele dostigle su vrhunac popularnosti 1980-ih, kada je sam Gučio Guči, osnivač čuvenog brenda Gucci izjavio ljubav prema mokasinkama (dodao im je čuvenu metalnu kopču). Nakon toga, mokasine su postale pravi „elitni“ atribut – svi na Volstritu su ih nosili gotovo kao deo uniforme.

Oksordice

Oksfordice, prvobitno nazvane „Balmorals“ – dobile su ime po kraljevskom zamku Balmoral u Škotskoj.  U 19. veku ove cipele su bile neverovatno popularne među studentima Oksfordskog univerziteta. Upravo je ova „studentska“ popularnost dovela do toga da Balmorals promene ime. Oksfordice su u početku bile „visoke cipele“ bez pertli, ali su studenti i ovde dali svoj doprinos tako što su cipele skratili i dodali pertle (kako bi sprečili da cipele spadnu sa stopala). Najčešće se oksfordice šiju bez perforacije i predstavljeni su u klasičnim smeđim i crnim tonovima.

Šta je zatvoreno vezivanje? Ovo je specifična vrsta vezivanja gde se vamp (prednji deo cipele, kožna zakrpa na prstu) prišiva na gležnjače (stvarna površina cipele). Odnosno, dve strane (čizme), zategnute čipkom, prišivaju se ispod prednjeg dela čizme (vamp) i zatvaraju preko jezička prišivenog dole, ispod pertle. Bočni delovi, takozvane gležnjače, ušivene su na prednji deo cipele u obliku slova „V“. Toliko je fenomenalnih modela u prodaju da uopšte ne čudi što su moksani neizostavne za jesen.

Vreme je za šoping: 6 modela obuće koji će vladati na jesen 2023!