Bezbrižni na +40

by | 31 jula, 2009

Jedva ste čekali leto i godišnji odmor kako biste pobegli od gradske
vreve i prepustili se uživanju u čarima egzotičnih destinacija i sunca.
I, dok polako pakujete kofere, razmišljate o tome koji je najbolji
način da se zaštitite od štetnog uticaja UV zraka.

Lepota i Zdravlje - duh i telo - bezbrizni na +40 devojka na plaziRešenje je u preparatima za sunčanje sa UV filterima, koji smanjuju rizik od upala kože i nastanka tumora. Predstavljamo vam top preparate za zaštitu od sunca, kao i 10 dobrih razloga koji će podstaći sve “morske sirene” da se udobno nameste na ležaljci.


Sunce popravlja raspoloženje
Pojavom prvog prolećnog sunca pospešuje se lučenje serotonina. Ovaj antidepresiv tela, poznatiji kao hormon sreće, ne samo da popravlja raspoloženje, već nas čini i hrabrijim, aktivnijim, pa čak reguliše i apetit.

Nanošenje kreme sada je mnogo jednostavnije
Davno je prošlo vreme kada ste, posle nanošenja kreme, izgledali kao da imate masku od jogurta na licu. Zahvaljujući superlakoj, bezbojnoj teksturi najnovijih proizvoda u obliku fluida, losiona i spreja, koža će ih mnogo brže upiti, ne stvarajući lepljiv osećaj na telu.

Nosite sunčane naočare
Kao i telu, i očima je potrebna zaštita od UV zračenja. Zato obavezno nosite sunčane naočare i redovno investirajte u nove modele (naravno u one sa staklima koja ne propuštaju UV zrake).

UV mini-računar
Ova sprava izgleda kao sat, a njena funkcija jeste da stalno proverava intenzitet UV zračenja. Ono što treba da uradite jeste da unesete podatke o tipu kože i faktoru zaštite, a aparat će vas alarmom upozoriti kada je vreme da se sklonite u hladovinu. Jedina mana mu je što zauzima mesto u tašni, što znači da biste konačno morali da napravite malo reda u njoj. Možda to i nije tako loše!

Alergija na sunce više nije problem
Specijalne kreme ne sadrže boju, parfimisane komponente ili emulgatore, te smanjuju opasnost od alergijske reakcije. Ukoliko se oprezno i postepeno izlažete suncu, ne morate da se plašite pojave alergijskih akni. Bubuljice nisu problem: posebni proizvodi sa UV zaštitom garantovano neće zapušiti pore (na njihovom pakovanju stoji oznaka: dermatološki testirano na koži).

Balzam za usne pruža UV zaštitu
Iako usne neće potamneti na suncu, i njih treba zaštititi. Zato se preporučuje korišćenje bezbojnog balzama za usne ili hidratantnog ruža sa UV zaštitom (L&Z predlog: Lancaster i Alessandro, faktor zaštite 20).

Lepota i Zdravlje - duh i telo - bezbrizni na +40 Kreme za zaštitu od sunca čuvaju zdravlje kože
Ove kreme obnavljaju oštećenja na i unutar kože tako što antioksidantima i vitaminima jačaju njenu regenerativnu sposobnost, hidriraju je i prijatno je hlade. Osim toga, mirišu na leto!

Konačno razumete “sitno pisano” na ambalaži kreme
Od ove godine uvedene su nove EU norme za označavanje zaštitnog faktora, pa tako na mleku za sunčanje treba da stoji zaštita i od UV-A i UV-B zraka. Kako to? Do sada se faktor zaštite odnosio na UV-B zrake koji se smatraju “glavnim krivcem” za pojavu raka kože. Nasuprot tome, UV-A zraci, “zaduženi” za preplanuli ten, potpuno su bezbedni, ali uzrokuju starenje kože. Novim EU normama želi se sprečiti da koža, uprkos visokom zaštitnom faktoru, bude izložena ikakvom UV zračenju. Ukoliko želite sigurnu zaštitu, odaberite kremu sa dodatnom zaštitom i od infracrvenih A zraka.

Srećni ste i sa manje sunca
Sasvim je dovoljno sunčati se u toku “dozvoljenih sati”, pre i posle podne. Ukoliko vam je potrebno više od toga, moguće je da pripadate grupi suncoholika. Jedna američka studija pokazala je da najuporniji uživaoci u suncu pokazuju istu zavisnost kao i alkoholičari.

Sunce nas čini jačim
Sasvim je sigurno da sunce donosi dobro raspoloženje, da pozitivno deluje na razna oboljenja kože, kao i nepravilnosti tena. Rezultati najnovijih istraživanja potvrđuju da sunce pomaže u očuvanju mladalačkog izgleda kože i pomaže organizmu da se izbori sa ćelijama raka. Veoma je važan i vitamin D, koji telo proizvodi samo kada boravimo na suncu.

 

 – IN & OUT! –

 

IN: Posvetlela kosa, nemarno razbarušena najseksepilniji je letnji look. Kako biste se tome mogli radovati sve do jeseni, potrebna vam je dobra nega: UV sprej za zaštitu, hidratantne kreme i maske za kosu!

OUT: Plava kosa, suva poput slame, kao i suviše sređena frizura – nemojte dozvoliti sebi ni jednu ni drugu varijantu!

IN: Zlatni nakit, od filigranske narukvice do upadljivih minđuša, svakako će privući na vas sve poglede. Osim toga, zlato potvrđuje dobar ukus i izgleda odlično na preplanuloj koži.

OUT: Svetlucave tetovaže – nosi ih još samo Paris Hilton!

IN: Blago preplanula koža nežnog zlatnog tona – to je sasvim dovoljno za zdrav, svež i seksi izgled.

OUT: Izgorela koža koja deluje izborano. Uprkos opomenama klimatologa (ozonske rupe!) i dermatologa (rizik od pojave raka kože!), rezultati anketa pokazuju da svaka peta osoba, prilikom izlaganja suncu, ne koristi nikakvu zaštitu.

 

Foto: Mladen Sekulić Organizacija: Maja Brzak Dutina

 

Tagovi: