Kad nije sve glatko: 7 grešaka tokom depilacije voskom koje i vi pravite!

by | avgust 4, 2022
greška tokom depilacije voskom

Ako je vaš izbor metode za uklanjanje dlačica depilacija voskom, ali vam smetaju upale i osipi koji se javljaju posle, znajte: krivac je neka sitna greška tokom depilacije. Evo kako da je otkrijete

Postoji mnogo načina za uklanjanje neželjenih dlačica sa tela. Depilacije je i dalje najrasprostranjeniji, a ona podrazumeva skidanje vidljivog dela dlake sa tela brijačem, voskom, trakama ili kremom.

 

Da li je depilacija voskom pravi izbor za mene?

Izbor metode za uklanjanje neželjenih dlaka je čisto individualna stvar. Zavisi od karakteristika tela, odnosno kakav vam je prag bola, da li imate neke bolesti i stanja koje su kontraindikovane… Depilacija voskom je čest izbor žena, jer omogućava daleko duže vreme između dve procedure, jeftino je i može da se izvede u kućnim uslovima. Ipak, nemojte zaboraviti da se kod korišćenja voska mora biti oprezan da bi se izbegla oštećenja i upale. I da je, ruku na srce, prilično bolno.

 

Greška tokom depilacije voskom: 7 najčešćih

 

Greška br 1: Ne pripremate kožu za depilaciju

Pre postupka, otrebno je kožu očistiti mekim pilingom. Ovaj piling ne sme da bude na bazi ulja. Uklonićete mrtve čestice epidermisa i podići dlačice, što će pojednostaviti proces depilacije i smanjiti rizik od urastanja dlačica.

Zatim se koža mora odmastiti losionom za čišćenje ili salvetama. Ako se to ne uradi, rizikujete upale nakon depilacije.

Nakon odmašćivanja, nanosi se talk (VAŽNO! Ne smete koristiti bebi puder, morate naći specijalni talk za depilaciju – manje su čestice i nije isti efekat). Puder će smanjiti rizik da se deo voska zalepi za kožu i nanese oštećenja.

 

Greška br 2: Dlačice ne porastu dovoljno

Znamo, tokom leta nije prijatno šetati sa vidljivim dlačicama, ali da bi depilacija bila uspešna, dužina dlačice mora biti bar 4 -5 mm. Dlake koje su prekratke vosak neće uspeti da ukloni, a rizikujete i oštećenje kože.

 

Greška br 3: Koristite pogrešnu tehniku

Vosak uvek treba naneti u pravcu rasta dlake koju uklanjate. A traku povlačite u suprotnom pravcu – suprotno od rasta dlake. Traku morate povući oštrim, sigurnim pokretom, inače rizikujete veći bol i lošiji efekat voska. Što je traka oštrije  skinuta, to su rezultati bolji. Trudite se da pokret bude nizak, gotovo paralelno sa kožom. Ako traku suviše podignete, rizikujete modrice.

 

Greška br 4: Koristite iste trake za lice i telo

Ako kupujete gotove voštane trake, koristite ih striktno za namenu naznačenu na pakovanju. Za uklanjanje dlaka u različitim oblastima namenjen je drugačiji sastav voska. Takođe za različite delove tela ili lica – proizvode se trake različite dužine.

 

Greška br 5: Nosite usko donje rublje nakon depilacije bikini zone

Usko donje rublje, posebno ako je napravljeno od sintetičkih materijala, sprečava isparavanje vlage sa površine kože, što samo po sebi izaziva iritaciju na vrućini. Ako ste pre toga imali depilaciju, onda je rizik od upale skoro sto posto.

 

Greška br 6: Zaboravljate na negu tela nakon depilacije

Posle procedure, potrebno je ukloniti ostatke paste ili voska uz pomoć posebnih maramica, obično uključenih u komplet. Ako ih nema, kupite losion ili ulje namenjeno korišćenju posle depilacije voskom. Ovi proizvodi će ukloniti ostatke, ali i omekšati kožu i ublažiti nelagodnosti.

Između dve depilacije, preporučuje se redovno hidriranje kože kremom za telo.

 

Greška br 7: Kršite pravila za negu posle depilacije

U prvim danima nakon depilacije ne preporučuje se sunčanje. Sunčanje može dovesti do iritacije, pa čak i poremećaja pigmentacije. Takođe ne smete da plivate u bazenu. Hlor će izazvati iritaciju, svrab.

Umesto kupanja u kadi tuširajte se toplim tušem. Konmtraindikovan je i trening, jer bi znoj mogao da iziritira kožu.

I na kraju, ne koristite dezodoranse i proizvode na bazi alkohola u predelu ispod pazuha prvih nekoliko dana nakon depilacije – to može izazvati jaku iritaciju.

Ubistvena lepota

U nastojanju da uklone neželjene dlačice, žene su nekada primenjivale po život opasne trikove. Tako su se nekada u Evropi za depilaciju koristile mrvice hleba, ali i živi kreč.

dimid86/gettyimagesplus