Evo kako hijaluronska kiselina reaguje sa ostalim vašim omiljenim kozmetičkim sastojcima

by | avgust 1, 2022
hijaluronska kiselina i drugi kozmetički sastojci

Hijaluronska kiselina je jedan od najpopularnijih i najčešćih sastojaka za negu kože lica. Da li ste se ikada zapitale šta se događa kada se pomešaju hijaluronska kiselina i drugi kozmetički sastojci?

 

Zašto je važno kakvo dejstvo imaju hijaluronska kiselina i drugi kozmetički sastojci?

Svaki prirodni element ili jedinjenje na planeti reaguje kada dođe u kontakt sa drugim. Na koji način i kakav će biti rezultat te reakcije, zavisi od mnogo faktora. Nekada te reakcije daju pojave bez kojih ne možemo da živimo, a nekada mogu da izazovu veliku štetu.

Upravo tako se ponašaju i naši kozmetički proizvodi. Ukoliko kombinujete različite sastojke, vi menjate njihov uticaj na kožu, bili toga svesni ili ne. Zato je važno da znate koji je osnovni sastojak svake kremice koju koristite i kako se ponaša u kontaktu sa drugim jedinjenjima.

Hijaluron i drugi kozmetički sastojci – kako reguju?

Hijaluronska kiselina i retinol

Retinol je moćan sastojak dobijen iz vitamina A koji stimuliše proizvodnju kolagena i podstiče obnavljanje ćelija. On je jedan od popularnih i najefikasnijih antiejdž sastojaka, bilo da ga nanosite u vidu kreme ili seruma.

Stručnjaci kažu da retinol i hijaluronska kiselina dobro funkcionišu zajedno, jer se međusobno balansiraju. Hijaluron sprečava iritacije koje bi retinoidi mogli da izazovu.

Hijaluron i niacinamid

Niacinamid je derivat vitamina B koji je rastvorljiv u vodi. On se koristi za čišćenje kože, lečenje akni, tretiranje proširenih pora… Čest je sastojak kozmetike jer je, u principu, kompatibilan sa većinom ostalih sastojaka.

Stručnjaci kažu da se niacinamid i hijaluronska kiselina dobro slažu, a vrlo često se nalaze u istim sredstvima za hidrataciju kože. U kombinaciji, ne samo da hidriraju kožu, nego i neutrališu prve znake starenja.

Hijaluronska kiselina i vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans i esencijalni nutrijent koji ljudi ne proizvode sami. Vitamin C štiti vaše ćelije kože od slobodnih radikala i podstiče obnavljanje ćelija kože, što znači da generalno održava ćelije kože zdravim i sprečava oštećenja nakon izlaganja UV zračenju.

Vitamin C i hijaluronska kiselina mogu da se koriste u kombinaciji. Oni rade zajedno tako što osvetljavaju i hidriraju kožu.

Hijaluronska i salicilna kiselina

Salicilna kiselina je beta-hidroksi kiselina koja se javlja kao prirodno jedinjenje u biljkama. Ona deluje kao lokalni antibakterijski agens i koristi se za problematičnu kožu i akne. Takođe pomaže u lečenju gnojanica i mitesera.

Hijaluronska kiselina generalno nadopunjuje dejstvo salicilne kiseline, tako što vlaži kožu. Na taj način rešićete problem akni, a da vam koža neće postati suva.

Hijaluron i glikolna kliselina

Glikolna kiselina je alfa-hidroksi kiselina dobijena iz šećerne trske koja ima antiinflamatorne efekte. Glikolna kiselina deluje kao piling, što je čini idealnom za izglađivanje finih bora, poboljšanje teksture kože i podsticanje vaše kože da stvara više kolagena.

Glikolna kiselina generalno deluje kao piling, a hijaluronska kiselina kao hidratant, tako da stručnjaci kažu da se ove dve komponentne dobro slažu.

Hijaluronska i mlečna kiselina

Mlečna kiselina je piling koji tehnički potiče od… pokvarenog mleka. Da, dobro ste pročitali. Mlečna kiselina je hemijski piling, tačnije alfa hidroksi kiselina, koja pomaže u uklanjanju mrtve kože, što dovodi do svetlijeg i glađeg tena.

Slično glikolnoj kiselini, ovaj piling se lepo slaže sa hijaluronskom kiselinom. Ove dve kiseline daju meku, glatku i hidratizovanu kožu, jasan i blistav ten.

hijaluronska kiselina i drugi kozmetički sastojci

Hijaluron i ceramidi

Ceramidi su hidratantni voštani lipidni molekuli koji čine osnovnu barijeru naše kože. Nizak nivo ceramida može doprineti stanjima kao što su akne, ekcem i rozacea. Dodavanje ceramida vašoj nezi kože pomoći će vam da imate čvršću, puniju i glatkiju kožu.“

Hijaluron i ceramidi imaju različite sisteme delovanja, ali  mogu da se kombinuju. U kombinaciji daju jak antiimflamatorni efekat.

Hijaluron i glicerin

Glicerin povećava hidrataciju kože. Radi na vlaženju spoljašnjeg sloja kože i štiti kožu od iritacija.

Dok glicerin hidrira i hrani spoljašnji sloj kože, hijaluronska kiselina pomaže u popunjavanju bora i finih linija tako da su odličan tandem starenja i suvoće kože.

Hijaluron i skvalan

Skvalan je prirodni lipid koji vlaži i štiti vašu kožu i inače se nalazi u ljudskom sebumu. Koristi se kao hidratantni agens i pomaže u povećanju gipkosti kože, a može pomoći u smanjenju ožiljaka, hiperpigmentacije i oštećenja od sunca.

Zajedno sa hijaluronskom kiselinom odličan je za vraćanje neophodne vlage koži lica.

Hijaluronska kiselina i kolagen

Kolagen je protein — najvažniji strukturni protein u vašoj koži. On se nalaziu koži, kostima, tetivama i mišićima tela. Ima značajnu ulogu u održavanju elastičnosti kože.

Kako i hijaluronska kiselina i kolagen obezbeđuju koži vlagu i ishranu, ova dva sastojka zajedno mogu doprineti umanjenju finih linija i bora.

Lepota i zdravljebrizmaker, evgenyatamanenko/gettyimagesplus